Hopp til innhold

Hugh Munro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hugh Munro
Født16. okt. 1856[1][2]Rediger på Wikidata
London
Død19. mars 1919[1][2]Rediger på Wikidata (62 år)
Tarascon
BeskjeftigelseFjellklatrer Rediger på Wikidata
EktefelleSelina Dorothea Byrne (1892ukjent)[3]
FarSir Campbell Munro of Lindertis, 3rd Bt.[4]
MorHenrietta Maria Drummond[4]
BarnSheila Mabel Judith Munro[4]
Morna Violet Munro[4]
Carmen Ida Constance Munro[4]
Sir Thomas Torquil Alphonso Munro of Lindertis, 5th Bt.[4]
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland

Hugh Thomas Munro (født 1856, død 1919) var en skotsk fjellklatrer. Han er mest kjent for sin liste over skotske fjell på over 3000 fot over havet, tilsvarende 914,4 meter over havet, som har fått navn munros etter ham.

Munro ble født i London, men vokst opp i Skottland på familiens eiendom Lindertis utenfor Kirriemuir i Angus. Han var en ivrig fjellvandrer, og var i 1889 en av grunnleggerne av Scottish Mountaineering Club (SMC). I 1891 publiserte han sin liste over fjell på mer enn 3000 fot i Scottish Mountaineering Club Journal. Før dette trodde mange at det bare var omkring tretti fjell i Skottland som nådde en slik høyde, men listen viste at det var nærmere 300.

Å nå toppen på alle munros er en populær aktivitet blant klatrere. Munro klarte selv ikke å komme til toppen av alle; han sparte Carn Cloich-Mhuillin i Cairngorms til slutt, og nådde det ikke før sin død. Før han gikk bort lagde han en revidert liste hvor han la til Carn an Fhidhleir, som han heller ikke fikk klatret opp på. Han utelot også Inaccessible PinnacleSkye, som han heller ikke ser ut til å ha vært på toppen av. Dette til tross for at den er flere fot høyere enn Sgurr Dearg, som ble inkludert.

I tillegg til fjellklatringen reiste han mye, både på det europeiske kontinentet og i Asia, Nord-Amerika og Afrika. Under første verdenskrig var han med sine 58 år for gammel til militærtjeneste, men meldte seg frivillig til Røde Kors og tok seg i 1915 av sårede soldater på Malta. Etter en tids sykdom gikk han tilbake til Røde Kors og drev en kantine for allierte styrker ved fronten i Frankrike. Han døde i 1919 under influensaepidemien som fulgte første verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Peerage, The Peerage person ID p5714.htm#i57134, oppført som Hugh Thomas Munro of Lindertis, 4th Bt.[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Oxford Dictionary of National Biography[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ The Peerage person ID p5714.htm#i57134, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c d e f The Peerage[Hentet fra Wikidata]