Hopp til innhold

Hubble Ultra Deep Field

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
På bildet kan man se galakser av forskjellig alder, størrelse, form og farge. De minste, rødeste galaksene, er noen av de mest fjerne og eksisterte da universet bare var 800 millioner år gammelt.

Hubble Ultra Deep Field (HUDF) er et bilde av et lite område av universet i stjernebildet Smelteovnen på den sørlige himmelhalvkulen. Bildet er satt sammen av data samlet inn av Hubble Space Telescope i perioden 3. september 2003 til 16. januar 2004. Bildet representerer det dypeste vi har kunne se ut i universet i synlig lys. På bildet kan man se rundt 10 000 galakser. Det lille området som ble avbildet (som kun er 1/10 diameteren til fullmånen sett fra jorden), ble valgt da det hadde en lav tetthet av lysintensive stjerner (området ser i praksis tomt ut sett fra jorden). Mange av objektene i bildet er synlige i det infrarøde spekteret sett fra jord-baserte teleskoper, men Hubble Space Telescope er det eneste instrumentet pr. idag som kan observere så fjerne objekter i synlig lys. Bildet dekker 11,5 kvadrat-bueminutter. Dette tilsvarer omtrent et sandkorn holdt på strak arm.

For å sette sammen bildet krevdes 800 eksponeringer tatt i løpet av 400 Hubble-omløp rundt jorden. Til sammen ble eksponeringstiden på 11,3 dager.

Plassering av Hubble Ultra Deep Field på himmelen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata