Hopp til innhold

Hubble-serien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hubble-serien er en inndeling av galakser i ulike typer som ble utarbeidet av Edwin Hubble i 1925. Galaksetypene synliggjøres i et diagram på følgende måte:

der E0 til E7 utgjør elliptiske galakser, S0 til Sd er spiralgalakser, SB til SBd er stavspiralgalakser (B=bar - stav,stang) og Ir (irregulær) er irregulære galakser.

  • Linseformede galakser – S0 og SB0 – har en skivelignede form med en rund utbuling i midten, men har ingen spiralstruktur.
  • Spiralgalakser har skiveformet og sentral utbuling, og skiven inneholder spiralarmer som varierer fra tett innpakket (Sa) til en mye løsere struktur (Sd).
  • Stavspiralgalakser – SBa til SBd – ligner spiralgalaksene med tanke på spiralstruktur, men i stedet for at sprialene går ut fra en kuleformet sentral utbuling går de ut fra begge endene på en sentral stavlignende struktur.
  • Irregulære galakser – har ingen regelmessig form og passer ikke inn i noen av de andre mønstrene.

Hubble trodde at elliptiske galakser var den yngste og mest primitive formen for galakser, og at diagrammet ovenfor representerte en serie mot eldre og mer utviklede galakser. Dette har vist seg å være feil, og elliptiske galakser er tvert i mot svært gamle og representerer snarere et sluttstadium enn en begynnelse.

Diagrammet for Hubble-serien blir ofte populært kalt «stemmegaffel-diagrammet».