Hub (datanettverk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Ethernet-hub med fire porter

En hub eller et nettverksnav er en enhet som brukes til å koble sammen flere datamaskiner i et nettverk, for å få dem til å kommunisere med hverandre. En hub opererer på det nederste laget i OSI-modellen (fysisk lag).

En hub har to eller flere porter. Når den mottar et signal på en av portene, sender den signalet videre ut på alle porter. Dette fører til at alle datamaskiner som er tilkoblet huben mottar signalet. Den maskinen som har rett adresse vil da fange opp signalet og etablere kommunikasjon med den datamaskinen som sendte signalet.

Passive huber gjør ingenting annet enn å forbinde kommunikasjonslinjene sammen, mens en aktiv hub har en innebygget repeater som regenererer dataene som passerer for å opprettholde et sterkt signal.

Huber brukes i Ethernet og Token Ring-nettverk med tvunnet parkabel. I Token Ring-nettverk kalles en hub for en MAU (Multi-station Access Unit). Huber brukes imidlertid lite i dag. De er for det meste erstattet av switcher som er mer intelligente og bare sender signalet til adressen det er ment til, noe som gir bedre ytelse og sikkerhet.

Man trenger ikke en hub når man bare skal koble to maskiner i et nettverk, da dette kan gjøres med en spesiell type (kryssede) nettverkskabler eller med vanlige nettverkskabler om minst én av maskinene har et nettverkskort med Auto-MDIX. Som oftest er det likevel enklere å koble to eller flere pc-er sammen med en hub.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]