Huayna Picchu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Huayna Picchu med Machu Picchu i forgrunnen

Huayna Picchu, ofte skrevet Wayna Picchu er et fjell ved ruinbyen Machu Picchu i Peru. Navnet betyr «det unge fjellet». Fjellet danner en kulisse på mange bilder fra Machu Picchu og kan være blant de mest fotograferte fjellene i Sør-Amerika.

Toppen av fjellet ligger 2667 moh..[1] Fjellformasjonen reiser seg bratt mer enn 500 meter opp fra Urubambadalen, og ca 160 meter opp frå ruinområdet i Machu Picchu. Urubambadalen med elven slynger seg mer enn 180 grader rundt Huayna Picchu i en U-form med svært bratte dalsider, noe som er med på å skape det dramatiske landskapet som kommer frem på mange bilder av Machu Picchu.

Det såkalte «månetemplet» ved Machu Picchu har trolig hatt en viktig funksjon for byen da den var i bruk. Tempelet ligger på baksiden og nordsiden av Huayna Picchu og er en grotte i fjellet. Innenfor åpningen finnes murede juksevegger av hus med vinduer og dører og et alter for ritualer. Arbeidet er gjort i typisk inkaarkitektonisk stil. Det ligger andre ruiner rett ved tempelet og dette er en av flere steder i fjellsiden hvor det er gjort arkeologiske funn. Man kjenner ikke det opprinnelige navnet på tempelet og det er lite trolig at dette templet har hatt noe med månedyrking å gjøre.

Det er mulig å gå fra ruinområdet i Machu Picchu rundt Huayna Picchu til «månetemplet» på en forseggjort sti fra inkatiden i den bratte fjellsiden. Deler av stien er forseggjorte trappetrinn hogd ut i fjellet. Man kan også gå til «månetemplet» over toppen av Huayna Picchu langs en sikksakksti ved sørkanten av fjellet som vender mot Machu Picchu, og ned på nordsiden. Da får man sett Machu Picchu fra fugleperspektiv på veien samt en oversikt over Urubambadalen som slynger seg rundt fjellet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Rachowiecki, Rob, Peru, 3. opplag, Lonely Planet (1996)