Huangmeiopera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Huangmeiopera i Shanghai, med to sangerinner
Uformell fremføring

Huangmei eller Huangmeitone (kinesisk: 黃梅戲 eller 黃梅調, pinyin: Huángméixì eller Huángméidiào) begynte på tidlig 1800-tall eller tidligere som en form for landsens folkesang og -dans. Den kalles også huangmeiopera, selv om den ikke har meget til felles med de andre former for kinesisk opera.

Huangmei i provinsen Hubei betrakter seg som denne sangformens vugge tilbake på 1700-tallet. Men det kan godt være at den først fant sin form i provinsen Anhui i området rundt Anqing. Lite er sikkert om dette.

Til å begynne med var det en enklere form for sangdrama, uten de tradisjonelle operagester som ofte gjør bruk av draktenes ermer og av kompliserte trinn. Etterhvert fikk den et mer operatisk preg, med kostymer og flere roller. Musikken var enkel og kort. Man opptrådte ikke på scener av noe slag; det dreide seg mer om omreisende trupper som fremførte sangdramaene på der det måtte være opportunt.

Formen ble mer alment utbredt etter 1959, da den ble kjent gjennom kinofilm i Hongkong. Det var innvandrende fra Fastlands-Kina som bragte med seg stilen dit og slik inn i byens filmindustri. Flere filmer fulgte, og den mest kjente kom i 1963.[1] Dette var romantiske filmer. Men etterhvert fikk musikkstilen også innpass i wuxiafilm.

De mest fremtredende huangmeitoneskuespillere i Hongkong var Betty Loh Ti, Ivy Ling Po og Tsin Ting.

Huangmeikostymene er generelt mindre ekstravagante enn dem men finner i andre kinesiske operaformer. Det legges mer vekt på sang enn på fremtoning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berry, Michael. [2005] (2005). Speaking in Images: Interviews with Contemporary Chinese Filmmakers. Columbia University Press. ISBN 0-231-13330-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]