Huétraktaten (1883)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Huétraktaten av 1883 er en traktat diktert av franskmennene den 25. august 1883 overfor vietnameserne. Med den måtte keiseren av Annam tilerkjenne Annam og Tonkin til Frankrike som franske protektorater. Vietnameserne aksepterne samtidig den forutgående franske overtakelse av Cochinkina.

Traktaten gav franskmennene alt de hadde ønsket seg i Vietnam. Teksten ble diktert til vietnameserne av den franske koloniadministrator Jules Harmand i kjølvannet av den franske militære erobring av Thuan An-fortene, og traktaten er også blitt kalt Harmandtraktaten.

Kina, som anså Vietnam som del av sin umiddelbare interessesfære, avviste traktaten, og sendte militære styrker inn i Tonkin. Selv om verken Frankrike eller Kina erklærte hverandre krig, kom det til kamphandlinger høsten 1883. Franske styrker inntok citadellene i Bac Ninh, Son Tay og Tuyen Quang.

Med traktatene den 11. mai og 9. juni 1884 i Tianjin aksepterte Kina Huétraktaten.

I franske diplomatiske sirkler ble Huétraktaten ansett som i overkant skarp, og den ble ikke ratifisert i Frankrike. Den ble i stedet for mildnet en smule i det vietnamesiske keiserdømmes favør i 1884. Den nye Huétraktaten, også kalt Patenôtretraktaten eller Protektoratstraktaten, skulle regulere Frankrikes styre over Vietnam for de neste syv tiårene.