Hrabove

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hrabove (ukrainsk: Грабове, russisk Грабово, Grabovo) er en landsby i Sjakhtarsk rajon i Donetsk oblast i det østlige Ukraina[1], ca 10 km nordøst for rajonsentrumet Sjakhtarsk. Den hadde et folketall på 1.000 ved folketellingen i 2001. Kategorisert etter morsmål var da 77,5% ukrainsktalende og 22,0% russisktalende, og en håndfull talte hviterussisk.[2] De fleste identifiserte seg som ukrainere.

Hrabove ligger ved bredden av elven Mius rett ved grensen mellom Donetsk og Luhansk oblast i Ukraina.

Det var like utenfor denne landsbyen at Malaysia Airlines Flight 17 styrtet den 17. juli 2014.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Landsbyen ble grunnlagt sent på 1400-tallet[4] på venstre bredd av Mius, men ble flyttet til sin nåværende beliggenhet i 1787.

En steinkirke, Den hellige treenighets kieke, ble bygd i 1803. Den står fortsatt, men er vesentlig ombygd og fornyet i 1903.

Hrabove ble del av Sovjetunionen i februar 1918[5] under revolusjonslederen Nestor Makhno. Et mer stabilt kommunistisk regime kom på plass i 1921.

I 1942 falt området under tysk okkupasjonskontroll. Ortodoks trosliv ble igjen tillatt da (forbudt under kommunismen), og det var en delvis reversering av lanfkonfiskasjoner foretatt under kommunistregimet. I 1952 ble kirken atter stengt (igjen av kommunistene) og kirken omgjort til danselokale. Myndighetene ville senere rive bygningen, men befolkningen forhindret fullstendig ødeleggelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]