Hovedpostkontoret i Łódź

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hovedpostkontorets bygning i Łódź

Hovedpostkontoret i Łódź (polsk Poczta Główna) ligger på hjørnet av Julian Tuwims gate og Jan Kilińskis gate.

Posten i Łódź funksjonerer siden 1820-tallet. Hovedpostkontorets sete befant seg opprinnelig i utleide lokaler på hjørnet av Południowa- og Wschodnia-gaten. Senere ble det overført til en bygning ved Piotrkowska-gaten, og i 1886 til en ny bygning på hjørnet av Meyers passasje og Dzika-gaten (i dag Stanisław Moniuszkos gate og Henryk Sienkiewicz’ gate).

Mot slutten av 1890-tallet begynte oppføringen av en ny bygning som skulle huse hovedpostkontorets lokaler. Den ble reist i årene 19011903 etter tegninger av Mikhail Botsjarov fra St. Petersburg og Dawid Lande fra Łódź. Byggearbeidet ble utført av firmaet Olszer i Szczeciński. Hovedpostkontoret ble åpnet den 2. juli 1903.

Bygningen har tre etasjer og er utsmykket med nyrenessansemotiver. Den består av to vinger som står vinkelrett på hverandre. Elevasjonen til første og andre etasje er oppdelt av symmetrisk anlagte pilastrer. Hovedinngangen, som fører til en stor hall, befinner seg i det avskårede hjørnet som forbinder bygningens to deler og som kranses av en åttekantet kuppel.