Hospital de la Santa Creu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Hospital de la Santa Creu er en gotisk bygning fra 1400-tallet El Raval i Barcelona i Catalonia. Sykehuset ble oppretta da alle de forskjellige sykehusene i byen ble samla i én bygning.

Grunnsteinen til Hospital de la Santa Creu ble lagt ned i 1401 med kong Martin I av Aragón til stede. Bygningen ble tegna av Guillem d'Abriell. I 1414 ble det meste av bygginga gjort ferdig. Sykehuset består også av blant annet en liten gotisk kirke og et hus fra 1400-tallet som ble brukt som arkiv. I 1703 malte Antoni Viladomat i Manalt, en av de mest prominente katalanske barokkmalerne, sykehuskapellet.

På slutten av 1800-tallet hadde sykehuset blitt gammeldags, og det ble derfor bestemt at det skulle flyttes til en ny bygning, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, som ble bygd mellom 1902 og 1930.

I 1926 ba Barcelonas bystyre om å få overta bygningen, og de begynte å pusse den opp. Den er nå hovedsete for Biblioteca de Catalunya, Institut d'Estudis Catalans, Escola Massana, samt to andre biblioteker. 3. juni 1931 ble bygningen erklært verneverdig.