Horror of Fang Rock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
092 – Horror of Fang Rock
Den fjerde Doktoren (Tom Baker)
Forfatter Terrance Dicks
Regissør Paddy Russell
Manusredaktør Robert Holmes
Produsent Graham Williams
Produksjonskode 4V
Sesong 15
Lengde 4 episoder á 25 minutter
Sendedato 3.–24. september 1977
Skuespillere

Doctor Who – Tom Baker
Leela – Louise Jameson
Vince Hawkins – John Abbott
Reuben – Colin Douglas
Ben – Ralph Watson
Lord Palmerdale – Sean Caffrey
Colonel Skinsale – Alan Rowe
Adelaide Lessage – Annette Woollett
Harker – Rio Fanning

Kronologi
← Forrige Neste →
The Talons of Weng-Chiang The Invisible Enemy

Horror of Fang Rock er en Doctor Who-historie på fire episoder som ble vist på BBC One fra 3. til 24. september 1977.

Handling[rediger | rediger kilde]

1[rediger | rediger kilde]

Fyrvokteren Vince står på toppen av et fyrtårn på begynnelsen av 1900-tallet og ser på at et lilla objekt faller ned i sjøen. Han roper på en annen fyrvokter, Reuben, som sier at det mest sannsynlig var en meteor. En tredje mann, Ben, kommer opp og spøker med at de ser etter damer. Ben og Reuben går deretter ned for å spise middag mens noe i sjøen ser på dem. De krangler om strøm eller olje er best. Vince roper ned at det har kommet tåke og Ben går opp for å sjekke. Imens materialiserer Doktorens tardis i nærheten av fyrtårnet. Oppe i tårnet kjenner de at det har blitt kaldere og Vince sier kulden kommer fra det som landet i sjøen. Han starter hornet i tårnet. Reuben kommenterer at tåken føles unaturlig og at i løpet av 30 år har han alltid visst når tåken kommer. Lyset i tårnet går.

Doktoren og Leela har kommet ut av tardisen og hun tror hun er i Brighton, som er det stedet Doktoren opprinnelig prøvde å materialisere tardisen. Han innrømmer at de er på feil sted og går mot fyrtårnet for å spørre om veien.

Inne i tårnet begynner lyser plutselig å virke, og Ben, som jobbet på generatoren i fyrrommet, er forvirret fordi det ikke var han som fikset den. Etter at han går opp i tårnet igjen begynner noe grønt bak generatoren å lyse. Etter noen få minutter går lyset igjen og da Ben går ned for å sjekke generatoren blir han angrepet.

Doktoren og Leela ankommer tårnet og går inn, gjennom fyrrommet og opp trappa hvor de møter Vince. Doktoren sier at han ikke så Ben i fyrrommet og han går for å sjekke mens Leela blir igjen. Hun sier hun er kald og Ben tilbyr henne varmere klær. Doktoren åpner utgangsdøra og roper etter Ben, men han svarer ikke. Han begynner å se på generatoren og finner Ben død samtidig som at Vince kommer ned trappa. Doktoren sier at Ben døde av et elektrosjokk og Vince går opp for å fortelle Reuben hva som har skjedd mens Doktoren undersøker fyrrommet. Han finner Bens lanterne på gulvet, som er flattrykt.

Reuben tror ikke Ben ble drept av et uhell og mistenker Doktoren og Leela. Han går ned for å snakke med dem, og Doktoren spør om han tror de står bak Bens død. Reuben svarer at han vet hva han vet. Han tar med seg et klede ned i fyrrommet for å legge over Ben. Leela spør Doktoren om morderen vil komme tilbake og hun er interessert i å jakte på det. Doktoren sier han ikke er interessert i å leke gjemsel i tåka med noe som kan knuse lanterner og dreper ved hjelp at elektrisitet. Doktoren går for å snakke med Vince og hun sniker seg ned trappa, forbi Reuben i fyrrommet og ut i tåka.

Vince forteller Doktoren om objektet som falt i sjøen like før tåka og kulden kom. Reuben kommer opp mens de prater, og forteller Vince at han kan gå og spise middag. Han ser bare på Doktoren. Utenfor har Leela imens funnet død fisk i vannet og hun hører spraking, som Vince også hører i tårnet da han går ned trappa. Leela blir forfulgt av vesenet som lyser grønt da hun går tilbake til tårnet. Vince finner ikke Ben i fyrrommet. Han roper opp til Reuben at Ben har våknet igjen, men Reuben tror ikke på ham. Leela kommer tilbake og forsikrer Ben om at de døde ikke går. Hun tror noe utenfor har flyttet på ham.

I toppen av tårnet ser Doktoren et lys som viser seg å være en yacht. Reuben roper ned til Leela og Vince som kommer opp samtidig som at lyset går igjen. Reuben tenner nødbluss, men yachten går på land.

2[rediger | rediger kilde]

De løper ned for å se om det finnes noen overlevende mens Leela passer på hornet. Plutselig begynner lyset å virke igjen og Leela ser et vesen som ser ut som en grønn kule som beveger seg rundt utenfor fyrtårnet. De andre tar med seg tre overlevende tilbake til fyret. De er oberst James Skinsale, lord Palmerdale (som eier yachten) og Adelaide, som er Palmerdales sekretær. Reuben går opp i lamperommet igjen mens de overlevende varmer seg rundt ovnen i oppholdsrommet. Leela forteller Doktoren om vesenet hun så og Reuben hører det. Han sier at det er monsteret i Fang Rock.

Palmerdale forlanger klær og drikke, men Vince forteller ham at alkohol ikke er tillatt i fyret. Doktoren går ned og spør dem ut om styrmannen Harker, som ble igjen for å sikre båten. Skinsale svarer at det er på grunn av Harker at de overlevde og Doktoren spør om hvorfor de forliste. Han får ikke noe svar. Vince sier han må gå til fyrrommet for å fylle på kjelen og Leela blir med. Palmerdale er ivrig etter å komme seg til London før børsen åpner, men Doktoren sier at det er umulig i tåka.

I fyrrommet hører Leela noe utenfor og hun sender Vince for å hente Doktoren. Det viser seg å være Harker som har med seg et lik. Doktoren kommer ned og det viser seg å være Ben. Harker sier han fant ham flytende i sjøen. Leela spør om det er monsteret i Fang Rock som spiste ham, men Doktoren tror at det er noen som prøver å studere anatomi. Vince kommer ned og er overbevist om at Ben gikk ut etter at han døde. Doktoren sier at det elektriske sjokket fikk ham til å besvime, han vaklet deretter ut av fyrtårnet og druknet. Etter at Vince går tilbake til fyrrommet spør Leela Doktoren om hvorfor han ikke fortalte sannheten. Doktoren svarer at han ikke vet hva sannheten er enda.

Palmerdale sier at de skal fortsette båtreisen, men Harker nekter. Han påstår deretter at det er besetningen i fyrtårnet sin feil at de krasjet og at det derfor er deres ansvar at han kommer seg til London tidsnok. Doktoren kommer opp og sier at de alle skal bli i tårnet mens han går ut. Adelaide spør om hun kan få et rom å sove i og Reuben foreslår at hun kan bruke en av køyesengene i soverommet. Oppe i lamperommet ser Vince og Reuben på Doktoren og Leela som går gjennom tåka. Reuben forteller at Leela så monsteret og at det er 80 år siden noen så det sist. Den gangen døde to menn og en ble gal.

Doktoren holder et kompass der Leela så monsteret og nålen går rundt. Han sier at det er fra et elektrisk felt som er sterkt nok til å drepe. Leela viser ham de døde fiskene, og de går tilbake til fyret mens monsteret følger etter. I fyret blir det klart at Skinsale har gitt Palmerdale informasjon som vil gjøre ham rik mot at Palmderdale rev i stykker Skinsales gjeldsbrev. Palmerdale truer Skinsale med å avsløre ham, men Skinsale svarer at det ikke finnes bevis og at ingen vil tro ham. Doktoren og Leela kommer tilbake til fyret og han forteller henne at han tror det Vince så var et romskip som krasjlandet i sjøen. Han tror tåka er et forsøk på å isolere dem og at monsteret vil angripe snart. I oppholdsrommet har Skinsale sovnet og Palmerdale prøver å få Harker til å sende en beskjed med morseapparatet til børsmeglerne. Harker forteller ham om alle dem som døde og angriper Palmerdale. Doktoren kommer inn og han og Skinsale separerer de. Doktoren forteller dem at fyrtårnet er under angrep, og innen soloppgang kan de alle være døde. Utenfor kommer monsteret nærmere fyrtårnet.

Oppe i lamperommet forteller Reuben Vince at det er tid for å fylle på kjelen igjen. Vince er nervøs for at det som skjedde for 80 år siden vil skje igjen og Reuben tilbyr seg å gjøre det. Doktoren forteller de andre i oppholdsrommet at ingen må forlate fyret. Palmerdale blir sint og Leela truer med å kutte ut hjertet hans hvis han ikke gjør som Doktoren sier. Leela synes at det blir kaldere, slik som det ble sist gang monsteret nærmer seg, og lyset blir svakere. Plutselig hører de at Reuben hyler nede i fyrrommet.

3[rediger | rediger kilde]

Doktoren og Leela løper ned og de finner utgangsdøra åpen. Oppe i oppholdsrommet har Adelaide blitt hysterisk etter at hun hørte hylet. Harker går ned for å hjelpe og Palmerdale sier at de bør holde sammen. Harker er på vei ut av tårnet, men ser Reuben som kommer ut av rommet hvor de lagrer kull. Han sier at Harker skal la ham være og går opp trappa. Doktoren og Leela kommer tilbake og Harker forteller dem at Reuben også er tilbake. De går opp mens Harker sikrer utgangsdøra. I oppholdsrommet prøver Palmerdale å få Skinsale til å sende meldingen, men han nekter fordi det vil ruinere ham. Doktoren kommer inn og spør hvor Reuben gikk. Skinsale svarer at han var utenfor rommet for litt siden og Doktoren går opp til soverommet. Palmerdale går også opp og Skinsale følger etter ham.

Doktoren banker på døra til soverommet, men Reuben svarer ikke. Han står helt stille inne i rommet og lyser grønt. Doktoren tror det er sjokk og sender Leela ned i fyrrommet for å fortelle Harker at han må fylle på kjelen. Oppe i lamperommet prøver Palmerdale å overtale Vince til å sende meldingen og Vince går med på det etter at han blir tilbudt £100. Skinsale står i trappa og lytter. På utsiden av tårnet klatrer monsteret opp til rekkverket rundt balkongen på utsiden av lamperommet. Doktoren kommer opp for å snakke med Vince og Palmerdale sniker seg ut på balkongen.

Nede i fyrrommet forteller Leela Harker at han må fylle på kjelen og tar sleggen Harker brukte til å sikre døra. Vince lurer på om det er monsteret i Fang Rock som har kommet tilbake. Doktoren tror ikke på historien og sier at de er åtte og monsteret bare en. Ute på balkongen begynner det å lyse grønt og Palmerdale blir angrepet. I oppholdsrommet har Adelaide blitt sint på grunn av det Skinsale har fortalt henne om Palmerdale. Hun tror ikke på det og går for å finne Palmerdale for å fortelle ham om det. Skinsale smiler og går mot telegrafen.

Utenfor soverommet truer Leela med å slå ned døra med slegga hvis Reuben ikke svarer. Oppe i lamperommet sier Doktoren til Vince at de bør bli i fyrtårnet resten av natten. Han hører at Leela prøver å slå ned døra og går ned og stopper henne. Han forteller henne at Reuben kommer ut når han er klar. Adelaide kommer opp trappa for å finne Palmerdale, men Doktoren sender henne ned til oppholdsrommet igjen. Vince leter etter Palmerdale ute på balkongen, men finner ham ikke. Han går for å si fra til de andre, men ombestemmer seg og tenner på pengene han fikk, slik at de ikke skal tro at han har gjort noe.

Doktoren ber Leela om å hente alle sammen til oppholdsrommet. Skinsale er skeptisk når Doktoren forteller om at angriperen er utenomjordisk. Leela kommer tilbake med Harker og sier at hun ikke kan finne Palmerdale. Vince ringer ned og sier at han tror at Palmerdale har falt ned fra balkongen. Doktoren, Harker og Skinsale går ut for å sjekke mens Reuben står i trappa og ser på.

Doktoren tar med seg liket av Palmerdale inn og Harker sikrer døra. Adelaide beskylder Skinsale for å ha drept ham, men Doktoren sier at han ble drept av elektrisitet og han var død før han traff bakken. Han finner deretter ut at Skinsale har ødelagt telegrafen og dermed isolert dem fra fastlandet. Vince ringer ned og forteller at trykket i kjelen har gått ned og hornet ikke virker. De går ned og finner Harker død. Doktoren sender resten tilbake til oppholdsrommet og går inn i kullrommet hvor han finner liket av Reuben som har vært død i flere timer.

4[rediger | rediger kilde]

Vince står oppe i lamperommet da monsteret, utkledt som Reuben, kommer opp og dreper ham. Leela fyller på kjelen mens Doktoren lurer på hva han skal gjøre. Hun foreslår at de later som at de tror monsteret er Reuben slik at de kan komme nær nok, og drepe det. Doktoren sier at det ikke går fordi de vil bli drept først av elektrisiteten. Han finner et effektrele på generatoren som driver en sender for et nødsignal og ber Leela om å ta med alle sammen til lamperommet fordi det er det enkleste rommet å forsvare.

Leela forteller Skinsale og Adelaide i oppholdsrommet at monsteret har kommet seg inn i fyrtårnet og de må slåss. Adelaide besvimer. Doktoren ransaker soverommet og gjemmer seg når monsteret kommer. Reuben letter etter ham men finner ham ikke fordi han fordi han henger etter vinduskarmen på utsiden av fyret. I mens har Adelaide våknet opp igjen og Leela forteller at de må gå til lamperommet. Plutselig kommer monsteret inn gjennom døren. Doktoren klatrer inn igjen og finner monsterets sender. I oppholdsrommet dreper monsteret Adelaide. Leela kaster kniven sin på det, men den går rett gjennom. Hun og Skinsale løper ut av rommet og opp trappa hvor de møter på Doktoren. Han forteller dem at de må gå opp til lamperommet og spre pulveret i signalrakettene i trappa.

Han setter seg ned i trappa og monsteret kommer. Det skifter fasong fra Reuben til sitt egentlige utseende. Doktoren gjenkjenner det som en rutaner. Den forteller Doktoren at den er en speider med en ny forvandlingsteknikk. Doktoren håner den ved å nevne at de taper krigen mot sontarerne. Rutaneren sier at de akter å invadere jorden og bruke den som en strategisk utpost. Doktoren svarer at rutaneren har feilet og at han har tatt ned senderen. Rutaneren mener at signalet ble kringkastet lenge nok og det følger etter Doktoren opp trappa.

Doktoren tenner en fyrstikk og kaster det på pulveret som Skinsale og Leela har spredt i trappa og rutaneren hyler i smerte. Doktoren ber dem om å finne mer siden varme skader rutanere. De fyller opp rakettkasteren for signalrakettene med det de kan finne. Doktoren er bekymret over rutanernes moderskip, men han tror at hvis de klarer å skyte det ned, vil rutanerne la jorden være i fred. En laser kan ødelegge skipet når det lander fordi det da vil slå av skjoldene. Leela foreslår at de kan bruke fyrets lys, men Doktoren sier at han trenger en diamant for å forsterke lyset. Skinsale nevner at Palmerdale alltid gikk med diamanter.

Doktoren og Skinsale går forsiktig ned mens den skadde rutaneren sakte begynner å klatre opp fra bunnen av trappa. Skinsale finner diamantene på Palmerdale og gir dem til Doktoren, som tar en, kaster vekk resten og løper opp trappa. Skinsale begynner å plukke opp resten av diamantene samtidig som at rutaneren kommer opp trapp og dreper ham. Da Doktoren når toppen av trappa tenner Leela på rakettkasteren som treffer rutaneren. Doktoren begynner å klargjøre laseren mens Leela går ned trappa og ser på at rutaneren dør. Utenfor nærmer moderskipet seg. Doktoren gjør ferdig laseren og retter den mot skipet. Han slår den på, og de løper ned trappa. På vei ned plukker Leela opp kniven sin fra oppholdsrommet. De løper ut av fyret og gjemmer seg bak en stein rett før laseren treffer moderskipet og det eksploderer.

Leela blir blindet og ber Doktoren om å drepe henne, men han sier at det vil gå over. Han forteller henne at øynene hennes har skiftet farge til blått på grunn av eksplosjonen. De går inn i tardisen og forlater stedet mens Doktoren deklamerer et dikt av Wilfrid Wilson Gibson.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Robert Holmes hadde opprinnelig planlagt å forlate serien etter sesong 14 sammen med produsent Philip Hinchcliffe. Selv om han fikk lov til å skrive historier for serien, var han mer interessert i å skrive på heltid igjen. Han ble dog spurt om han kunne bli seks måneder til for å hjelpe den nye produsenten, Graham Williams. I denne perioden så Holmes etter en erstatter. Han spurte blant annet Terrance Dicks, som tidligere hadde vært manusredigerer, om han var interessert i returnere. Dicks avslo, men han tilbydde seg å skrive den første historien for sesong 15.

Dicks tenkte ut en historie kalt The Vampire Mutations (eller The Witch Lords), som ble bestilt 11. januar 1977. På denne tiden holdt BBC på med å spille inn en serie basert på Bram Stokers Dracula og sjefen for serier, Graeme MacDonald, ba Williams om å forkaste historien etter at Dicks hadde skrevet det første utkastet. Han var redd for at det ville se ut som at Doctor Who gjorde narr av BBCs versjon av Dracula. Dicks gikk med på å skrive en annen historie, men siden de nå måtte begynne å produsere sesong 15, ble det bestemt at de skulle produsere The Invisible Enemy, som var den andre historien i sesongen, først. En omskrevet versjon av The Vampire Mutations ble senere spilt inn som en del av den 18. sesongen og kalt State of Decay.

Arbeidstitlene på historien var The Rocks of Doom, The Monster of Fang Rock og The Beast of Fang Rock før de endte opp med Horror of Fang Rock. Paddy Russell ble utpekt som regissør for historien. Dette var den fjerde, og siste, Doctor Who-historien som hun regisserte. Hun merket seg tidlig at det kom til å bli vanskelig å spille inn historien på grunn av at den foregår i et fyrtårn. Kurvete sett er vanskelige å filme og veggene på lamperommet består av glass. Hun flyttet derfor så mange scener som hun kunne fra lamperommet til andre rom.

Det viste seg også at det ikke var plass til å spille inn serien hos BBC så for første gang i Doctor Whos historie spilte de inn en historie i et studio utenfor London. De endte opp hos Pebble Mill i Birmingham. Pebble Mill var interessert i å få flere jobber, og de arbeidet derfor ekstra hardt for å få til historien. De spilte den inn 25.26. mai og 7.9. juni.

Louise Jameson gikk med på å spille Leela i en sesong til mot at hun slapp å ha på seg brune kontaktlinser. Dicks skrev derfor en scene i Horror of Fang Rock hvor Leelas øyne forandrer farge etter at hun ser på eksplosjonen på slutten av historien.

Dette er den første, og til dags dato, den eneste historien hvor vi får se en rutaner. De hadde tidligere blitt nevnt i historiene The Time Warrior og The Sontaran Experiment som sontarernes fiende.

Året historien foregår blir ikke eksplisitt nevnt, men det blir referert til at 80 år siden er i 20-årene. Dette antyder at historien foregår på begynnelsen av 1900-tallet. Edvard VII av Storbritannia, som regjerte fra 1901 til 1910, blir også nevnt. I Lance Parkins uoffisielle kronologi AHistory står det at historien foregår rundt 1902.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Historien ble utgitt på VHS i juli 1998. 17. januar 2005 ble den utgitt på DVD.

Terrance Dicks skrev også boken basert på historien og den ble utgitt av Target Books i mars 1978. Dette er den 32. boka i Targets Doctor Who-serie. Omslaget ble tegnet av Jeff Cummins.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TARDIS-trans.png