Hornmidder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hornmidder
Nomenklatur
Oribatida (Cryptostigmata)
Dugés, 1834
Populærnavn
hornmidder[1]
(pansermidder, billemidder)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenMidd
GruppeTrombidiformes
Økologi
Antall arter: ca. 6600, 2500 i Europa
Habitat: Nesten over alt på landjorda
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Hornmidder (Oribatida) er en gruppe (orden eller overorden) av edderkoppdyr som tilhører middene. Disse små, ofte billelignende middene er meget tallrike i strøk, der de lever som nedbrytere og soppetere. Det er en artsrik gruppe med rundt 250 arter registrert fra Norge.[1] Totalt er det beskrevet ca. 6600 arter fordelt på ca. 200 ulike familier.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Maorizetes ferox, en typisk hornmidd

Bittesmå til små (0,1-2 mm) edderkoppdyr. De har åtte bein, kroppen er vanligvis ikke tydelig delt opp i forkropp og bakkropp, men noen arter har separate ryggplater på forkropp og bakkropp. Hornmiddene har et hardt, som oftest rødlig eller svart, skall. Dette har ofte ulike slags skulturering som, ved siden av plasseringen av ulike børster, gir nyttige karakterer for artsbestemming. Øyne mangler, men de har et klubbeformet sanseorgan på siden av hodet. De fleste er ganske kortbeinte, men noen arter har temmelig lange bein. Hornmiddene har vanligvis et enkelt trakésystem med åpninger ved roten av første og tredje beinpar.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hornmiddene er nedbrytere eller sopp- og lavetere, noen få er rovdyr. Disse små dyrene kan klare seg med små ressurser og for eksempel leve lenge inne i én enkelt barnål. Noen arter er svært tolerante overfor kulde og uttørking og kan overleve i ekstreme miljøer, for eksempel mellom lav på toppen av steiner som stikker opp fra snødekket i høyfjellet. Tross disse middenes beskjedne størrelse kan utviklingstiden bli flere år når temperaturene er lave og vekstsesongen kort. Under gunstige forhold, for eksempel i førna i skog, kan hornmiddene finnes i tettheter på flere titusen individer per kvadratmeter. De kan også forekomme ganske tallrikt mellom lav oppe i trekroner.

Reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Middene legger egg, ganske mange er parthenogenetiske. Utviklingen skjer gjennom et larvestadium med seks bein til to nymfestadier som har åtte bein som de voksne og endelig til voksent, kjønnsmodent individ. En del arter kan leve ganske lenge som voksne og hunnene kan legge flere kull med egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Hornmiddene er utbredt over alt der det finnes jordsmonn og vegetasjon på landjorda.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Phthiracaridae

Gruppen Oribatida er trolig parafyletisk. Det er sannsynligvis slik at den monofyletiske gruppen som omfatter alle Oribatida også omfatter Astigmata. Totalt blir gruppen delt inn i ca. 200 familier.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. august 2020. Besøkt 1. august 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]