Horderus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En portal utført av Horder i Vejlby kirke i Norddjurs kommune
Høyre del av Horders portal fra Vejlby kirke
For folkegruppen med samme navn, se Horder (folkegruppe)

Horder eller Horderus, trolig dansk stenhugger, født før 1175 og død etter 1175, også kalt Djurslandsmesteren, fordi de fleste verker som tilskrives ham ses i romanske kirker på Djursland.

I 1821 fantes det på gården Løvenholm mellom Randers og Grenå i Jylland, en romansk liksten som ble innsendt til Nationalmuseet i København. Stenen har på oversiden en bispefigur og på sidene en runeinnskrift, som på stenens ene endeflate slutter med ordet Horderus. Horderus er dog ikke nødvendigvis navnet på den som har lavet stenen.[1] Senere ble det på Grenå kirkegård funnet et lignende sten, denne var dog uten runeinnskriften.

I mange år sa ikke ordet Horderus den historiske forskningen noe, men etter hvert begynte kyndige i romansk granittskulptur å anta at Horderus måtte være et navn og en stenhuggersignatur. Man fant likheter med døpefonter og bildeprydede portaler på kirker i nærheten av funnstedene, og dro konklusjonen at man hadde med den samme granittskultptør å gjøre (også selv om de fleste verkene manglet signaturen).

Hva som først og fremst karakteriserer denne stenmester, er de fint utførte tausnoninger, eller ornamentering med etterligning av tvinnet tau. Motivet gjenfinnes i mange romanske granittskulpturverker, men Horder skal ha vært en mester på området.[2]

Mange og regelmessige snoninger finnes på kirkeportaler som er blitt tilskrevet ham, og billedverdenen rommer bibelske scener med dyrefremstillinger. Døpefontene er utstyrt med tau langs alle kanter og med bladranker i et eller to bånd på sidene. Fontenes føtter har også tau langs kantene, og innenfor ses bladverk som akantus eller dyrefigurer.

Man har tidligere tilskrevet Horder et stort antall døpefonter, men det antas nå, at han nok snarere har vært inspirator for et eller flere verksteders bruk av tausnoning og rankeslyng.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den store danske om Horder
  2. ^ Hein, H.K.: Romanske stenarbejder 3. Horder en romansk stenmester. Hikuin, 1986
  3. ^ Weilbachs kunstnerleksikon om Horder

Kilder[rediger | rediger kilde]