Hopp til innhold

Hoppe paradis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Opptegnet paradis

Hoppe paradis er en lek der en etter noen regler hinker eller hopper i et mønster tegnet på bakken. Det er i hovedsak en utendørs leik som blant annet leikes i skolegården.

Paradisen blir tegnet opp med en stein, pinne, kritt eller fargestift på bakken og i de fleste tilfellene nummerert. Paradisen kan ha forskjellige fasonger og antall ruter.

Det hoppes paradis i mange land rundt om i verden og historien går langt tilbake. Noe som ligner på paradis er omtalt av romerske historieskrivere for mer enn 2000 år siden, men de eldste sikre nedtegnelsene har vi fra 1600-tallet der en leik for gutter som heter «scotch-hoppe» er beskrevet.

Regler for den opptegnede paradisen på bilde til høyre: Første deltager står utenfor/foran rute nr. 1 med ansiktet vendt mot rute 1 og kaster en stein eller puck i rute 1, den må lande inne i ruten ikke på streken. Hun/han må prøve å hoppe/hinke over ruten der steinen ligger og lande på ett ben i rute 2 uten å trå på streken. Etterfulgt av hinking videre til rute 3, og videre lande med et ben i rute 4 og det andre i rute 5. Hinker på et ben i rute 6 og lande med et ben i rute 7 og det andre i rute 8. Etterfulgt av hinking videre til rute 9, og deltakeren lander med begge føttene i halvmåne (rute 10) og hopper rundt slik at ansiktet vendt mot rute 9. Så hinker man tilbake på samme måte, rute 9, rute 7 og 8, rute 6, rute 4 og 5, rute 3, rute 2. I rute 2 står man på et ben og bøyer seg ned å tar opp stenen/pucken for så å hoppe/hinke over ruten stenen/pucken har ligget. Så starter han/hun på nytt ved denne gangen å kaste steinen/pucken i rute 2.

Dette fortsetter til steinen/pucken har vært i alle rutene. Kaster derimot deltakeren steinen/pucken på streken eller utenfor ruten eller at deltageren trår på streken, er han/hun ute og det er neste deltaker sin tur. Når alle andre deltagere er ute er det første deltagers tur igjen, han/hun starter da i ruten hvor han/hun ble ute.

Den som først fullfører alle rutene vinner.[1][2][3][4][5]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Å hoppe paradis». digitaltmuseum.no. Besøkt 12. mars 2021. 
  2. ^ «Hinke». Arkivert fra originalen 13. april 2021. Besøkt 12. mars 2021. 
  3. ^ «Hoppa haga». 
  4. ^ «Hinke med hinkesten | Ud at lege som før». gamlelege.mediajungle.dk. Arkivert fra originalen 30. april 2012. Besøkt 12. mars 2021. 
  5. ^ Pettersen, John Roald (8. september 2020). «hoppe paradis». Store norske leksikon. Besøkt 12. mars 2021.