Hopen videregående skole og Evangeliesenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hopen videregående skole og Evangeliesenter var en videregående skole og et av evangeliesentrene i Stiftelsen Pinsevennenes Evangeliesenter i perioden 1988-2008. Evangeliesenteret ble lagt ned i 2008. Skolen ble samtidig flyttet til Østerbo Evangeliesenter ved Halden og skiftet navn til Østerbo videregående skole.

Hopen videregående skole lå på den lille gården Hopen ved Høydalsfjorden i Flora kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ella og Asbjørn Ystebø, eiere av den lille gården Hopen, kontaktet Evangeliesenteret på 1980-tallet. De ønsket at gården kunne bli et hjem og en skole hvor mennesker kunne få en ny sjanse i livet.

I august 1988 var det oppstart av en liten skole med sju elever. Fagtilbudet var en ettårig møbelsnekkerlinje, og i løpet av de to neste årene hadde eldhuset blitt maskinverksted, låven sløydsal, hønsehuset lærerværelse og gårdshusets kjeller et moderne klasserom. Samtidig ble et internat med åtte rom bygget.

Tilbudet var etterspurt og ble etterhvert utvidet. I 1996 kunne en nyreist skolehall og et utvidet internatområde innvies. Det var nå plass til 23 beboere.

Møbelsnekkerlinjen ble utvidet til et to-årig tilbud (Grunnkurs trearbeidsfag og VK1 snekkerfag), og en ny toårig kokkelinje (Grunnkurs hotell- og næringsmiddelfag og VK1 kokkfag) ble introdusert.

Høsten 2001 startet skolen med tilbud om VK2 allmennfaglig påbygning, noe som gjorde at utdanningen ved Hopen ga generell studiekompetanse.

Våren 2003 startet skolen med Grunnkurs byggfag. VK1 tømrer startet opp året etter. Hopen fikk med dette 46 elevplasser fordelt på sju forskjellige studietilbud.

På det meste jobbet det 25 ansatte ved Hopen videregående skole og evangeliesenter

I 2008 var Evangeliesenteret i en presset økonomisk situasjon og valgte å flytte skolevirksomheten fra Hopen til Østerbo evangeliesenter utenfor Halden. Skolen lever der videre som Østerbo videregående skole.

Undervisningstilbudet[rediger | rediger kilde]

Hopen evangeliesenter[rediger | rediger kilde]

Hopen evangeliesenter lå like ved den videregående skolen og var en omsorgsinstitusjon som fungerte som internat for skolen.

Internatet/senteret hadde plass til 21 gutter og tre jenter, men ved behov ble det ble forsøkt ordnet med en annen inndeling av beboerplassene, flere jenteplasser eller tilrettelegging for ektepar. I tillegg leide Evangeliesenteret bygninger utenfor Hopen og hadde på det meste ca. 35 beboere.

Om Evangeliesenteret[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Pinsevennenes Evangeliesenter, til vanlig kalt Evangeliesenteret, er en diakonal, kristen, frivillig organisasjon som driver arbeid mot rusmiddelavhengige med avvenning fra rus og hjelp til å begynne «et nytt liv». Evangeliesenteret er Norges største hjelpetiltak for russkadde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]