Honoré Charles Reille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Honoré Charles Reille
Honoré-Charles-Michel-Joseph Reille (1775-1860).jpg
Født1. september 1774[1]
Antibes
Død4. mars 1860[2][3] (85 år)
Paris
Gravlagt Père Lachaise
Ektefelle Victoire Thècle Masséna
Barn André-Charles-Victor Reille, Gustave-Charles-Prosper Reille, René Reille
Beskjeftigelse Politiker, militær
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelser
7 oppføringer
Storkors av Æreslegionen, ridder av Sankt Ludvigsordenen, ridder av den Hellige Ånds orden, ridder av Sankt Mikaels orden, marskalk av Frankrike, navn inngravert på Triumfbuen, Grand-croix de l'ordre de la Réunion

Honoré Charles Michel Joseph Reille (født 1. september 1775 i Antibes i Frankrike, død 4. mars 1860 i Paris) var en fransk militær.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Reilles II. korps på venstre flamke unaer slaget ved Waterloo

Reille ble under den franske revolusjon soldat og utmerket seg først under Charles François Dumouriez og så som adjutant hos André Masséna (1796-1800), og giftet seg med hans datter Victoire. Reille ble senere engasjert av Napoleon også i diplomatiske verv.

I 1800 var han kommandant i Firenze og souchef for generalstaben i Italia, i 1803 ble han brigadegeneral. I 1805 under den østerrikske krig kommanderte han den württembergske kontingent, kjempet fra 1806 til 1807 i slaget ved Jena, slaget ved Pultusk og slaget ved Ostrolenka, og som Napoleons adjutant i slaget ved Friedland.

I år 1808 førte han høyere befal i Catalonia i Spania der han inntok Figueres og Roses. Han kjempet i 1809 i slaget ved Aspern-Essling og i slaget ved Wagram i spissen for den unge garde, og i 1813 og 1814 i Spania og i Frankrike.

Etter at Reille hadde tjent under restaurasjonen, gikk han tilbake til den tilbakekomne keiser Napoleon. Han fikk i slutten av mars i Valenciennes kommandoen over 2. armékorps i felttoget i Belgia i 1815 og ledet det i Slaget ved Quatre Bras 16. juni og slaget ved Waterloo 18. juni.

Reille holdt seg deretter inne med alle franske regjeringer og ble opphøyd av Ludvig Filip til marskalk i 1847 og av Napoleon III til senator.

Han ble begravet på Père Lachaise-kirkegården i Paris, i samme gravmæle som Masséna.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]