Holmen (Søgne)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holmen under Holmensheia
På Holmen ligger trekkferjen som en gang gikk over fjorden

Holmen er en gård som ligger ved Trysfjorden i Søgne i Kristiansand kommune i Agder. Den ligger på østsiden av fjorden inn mot Try innerst i fjorden. Gården grenser også mot Eigestøl, Tufte og Øvre Knibe. Husene ligger på en slette nedenfor Holmensfossen som oppstår der Holmensbekken krysser E 39. I eldre tider ble gården kalt Sandnes.

I tillegg til jordbruk har skogen, som er en blandigsskog av bartre og løvtre, vært viktig for Holmen. Mye tyder på at her var skipsverft på 1500-tallet. Da fantes det også sagbruk. Holmensbekken har også gitt vann til kverner, og det var et av de viktigste stedene i distriktet for maling av korn. Folk har kommet helt fra Flekkerøya og fra Lyngdal for å male.

Industri[rediger | rediger kilde]

Fossen har også gitt grunnlag for industri på Holmen. I 1894 ble Holmensfossen kjøpt av A/S Trysfjord fabrikker. En støre fabrikkbygning ble reist. Trysfjord fabrikker laget kjerrehjul der felgen var sammensett av to tilbøyde halvsirkler. Disse hjulene skilte seg da fra andre som oftest var sammensatte av seks deler. Fabrikkbygningen brant ned 12. juli 1902. Brannen spredte seg slik at de fleste husene på Holmen brant ned. I alt brant 15–16 hus. Fabrikken ble ikke bygget opp igjen. Sagbrukvirksomheten og trelasthandelen holdt frem. Det ble skåret tønnestaver frem til rundt 1960.

En landhandel ble drevet frem til 1956.

Holmen har gårdsnummer 51 i Søgne.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

I 1770 ble postveien, som tidligere gikk til Try, ført ned til Holmen. Det kom trekkferje over det smale sundet til Ospedalen på vestsiden av Trysfjorden. Folk fra Ospedalen hadde ansvaret for ferjen frem til 1820-tallet. Da tok folk fra Holmen over. Et tau var festet i land på begge sider av sundet. Etter det ble ferjen trukket. Ferjesambandet ble lagt ned i 1923 da det kom vei langs Holmensheia inn til Try. I 1985 ble ferjeanlegget på Holmen og i Ospedalen satt i stand av Agder Motorhistoriske Klubb. Ferjen, som om sommeren ligger på Holmen, ble bygget ved Lunden Snekkerverksted ved Sveindal i 1941. Den gikk i trafikk over Mandalselva til 1952.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kjell J. Bråstad: Søgneboka bind 2. Søgne kommune, 1989.
  • Jostein Andreassen: Tretti turer i Søgne. Søgne skolekontor, 1993.