Hollywood (Wicklow)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Landsbyen Hollywood.
Puben Tutty's i Hollywood.

Hollywood, historisk sett kjent som Killinkeyvin[1] (irsk Cillín Chaoimhín i betydningen «Kevins lille kirke») er en landsby i den vestlige delen av grevskapet Wicklow på Irland. Landsbyen ligger ved vegen Wicklow Gap, nær krysningspunktet med N81. I henhold til folketelling av 2002 bodde det noe mindre enn 100 mennesker i Hollywood, skjønt samfunnet trekker fra et større område som består av rundt 500 mennesker.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Cillín Chaoimhín er det tilknyttede navnet for Hollywood, men et eldre irsk navn er Cnoic Rua som bokstavelig betyr «Rød ås». Det kan være en referanse til de røde bærene på kristtorn (engelsk holly, latin Ilex) som vokser i bergene over landsbyen, eller det kan være en referanse til fargen på lyngen i Wicklow. En annen mulighet er at det opprinnelige navnet kan ha vært Holy Wood («hellige skog») som en referanse til den hellige Kevins reise gjennom stedet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Landsbyen har lange tradisjoner med helgenen Kevin fra 500-tallet og mange pilegrimer har reist gjennom stedet ved å følge den hellige Kevins fotefar, på veg til klosteret i Glendalough inntil skikken ebbet ut tidlig på 1900-tallet. Lokale landemerker er «Sankt Kevins stol»[2] og «Sankt Kevins grotte».[3] «Sankt Kevins veg» er en 30 km lang pilegrimssti fra Hollywood til Glendalough, og er god måte å nyte deler av nasjonalparken i Wicklowfjellene.[4]

Omgivelser[rediger | rediger kilde]

Den irske kirke er landsbykirken i landsbyen som har et vevlet tak fra 1600-tallet. Omtrent 3 km nordøst for landsbyen ligger den lille landsbyen Poulaphouca hvor elven Liffey har et vannfall i tre etasjer. Poulaphoucareservoaret dekker omtrent 20 km², ble opprett for rundt femti år siden ved byggingen av Poulaphoucadamningen og et vannkraftverket.

Piper's Stones, steinmonumenter fra bronsealderen, ligger 3,5 km sørvest for Hollywood langs vegen N81.[5]

Hollywood, som sin yngre navnbror i California, har en glansfull fortiden i underholdningsindustrien. Den har gitt malerisk setting for en flere filmer, blant annet King Arthur, Dancing at Lughnasa og Michael Collins.

Sport[rediger | rediger kilde]

Gælisk sport har en sterk posisjon i lokalsamfunnet. Den lokale klubben Hollywood GAA deltar i Wicklow Senior Football Championship.

Colin Tutty, vinner av verdensmesterskapet i saueklipping 2005, 2008, og 2009 var født og oppvokst i Hollywood, og bor fortsatt der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Placenames Database of Ireland, Irsk stedsnavndatabase
  2. ^ Saint Kevin's Chair
  3. ^ Saint Kevin's Bed or Cave Arkivert 17. august 2007 hos Wayback Machine.
  4. ^ St Kevin’s Way, Co. Wicklow Arkivert 10. desember 2009 hos Wayback Machine. på nettstedet Heritage Council
  5. ^ The Piper's Stones

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]