Hollywoods hemmelighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hollywood's Hemmelighet»)
Hollywoods hemmelighet
orig. The Cat's Meow
Generell informasjon
GenreDramafilm[1]
Utgivelsesår2001
NasjonalitetTyskland, Storbritannia, USA, Canada
Lengde114 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPeter Bogdanovich[1][2] Rediger dette på Wikidata
ManusSteven Peros Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Julie Baines, Dieter Meyer, Carol Lewis, Kim Bieber
MusikkIan Whitcomb Rediger dette på Wikidata
FotoBruno Delbonnel Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeKirsten Dunst,[3] Edward Herrmann,[2] Eddie Izzard,[2] Cary Elwes,[3] Joanna Lumley,[2] Jennifer Tilly,[2] Claudia Harrison,[2] James Laurenson, Ronan Vibert, Ingrid Lacey, Victor Slezak,[2] Claudie Blakley, Richard Bohringer, Chiara Schoras, Hendrik Arnst, John C. Vennema Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapLions Gate Films Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Netflix
Budsjett7 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning3 646 994 USD[4] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)3. august 2001 (Sveits)
20. november 2002 (Norge)
Eksterne lenker

Hollywoods hemmelighet er et amerikansk filmdrama fra 2001, som tar for seg et mord som skal ha funnet sted ombord i luksusyachten til mediamogulen William Randolph Hearst i 1924.

Steven Peros skrev opprinnelig historien som et teaterstykke, og etter en suksessfull runde med forestillinger skrev han det om til et filmmanus. Peter Bogdanovich ville opprinnelig filme kun i sort/hvitt for å få et autentisk og dokumentarisk preg på filmen, men da produsentene nektet ham det, valgte han heller å kle alle rollenefigurene i kostymer som i hovedsak bare var sorte og hvite.

Historien om mordet er en myte i Hollywood, og ingen vet lenger hva som skal ha skjedd. Peros valgte Charlie Chaplin (Eddie Izzard), Marion Davies (Kirsten Dunst), Thomas Harper Ince (Cary Elwes), Elinor Glyn (Joanna Lumley) og Louella Parsons (Jennifer Tilly) som hovedpersoner i tillegg til Hearst (Edward Herrmann).

Handling[rediger | rediger kilde]

Mediamogulen William Randolph Hearst har invitert med seg sin elskerinne Marion Davies, skuespiller Charlie Chaplin, produsent Thomas Ince, forfatter Elinor Glyn og sladderspaltist Louella Parsons ombord til en tur på sin luksusyatch. Hearst er sykelig sjalu på Davis, og da hun flørter åpenlyst med Chaplin under turen tar raseriet over og han griper til våpen. Men ved en feil skyter han og dreper Ince i stedet. Følget kommer i land ganske forstyrret, og Hearst bruker sin makt til å dekke over mordet som et hjerteinfarkt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]