Holland-America Line

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Holland-America Line
Ms Rotterdam schoorsteen.jpg
Org.formNaamloze vennootschap
BransjeTurisme
Etablert1873
MorselskapCarnival Corporation & plc
Hovedkontor SeattleRediger på Wikidata
LandUSA
Nettsted Offisielt nettsted (en)
Plakat for Holland-Amerika Lijn, 1898

Holland America Line er et amerikansk/britisk eid cruise-rederi; et datterselskap av Carnival Corporation & plc. Med opprinnelse i Nederland er selskapet er nå basert i Seattle, USA. Fra 1873 til 1989 var det et nederlandsk rederi, en passasjerlinje og en frakt linje. Som cruiseline operererte det primært mellom Nederland og Nord-Amerika. Som en del av denne rike arven var emigrantfarten, transport av mange hundretusener av innvandrere fra Nederland til Nord-Amerika.

Historien som en nederlandsk frakt- og passasjerlinje[rediger | rediger kilde]

Holland America Line ble grunnlagt i 1873 som de Nederlandsche-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (Det nederlandsk-amerikanske dampskibsselskab), en frakt- og passasjerlinje.[1] Det hadde hovedkontor i Rotterdam, Nederland. Selskapet ble dannet som en følge av omorganiseringen av et tidligere selskap, Plate, Reuchlin & Co. Selskapets første skip som var den opprinnelige «Rotterdam», som seilte sin 15-dagers jomfrutur fra Nederland til New York 15. oktober 1872. Andre anløp ble startet til andre havner i den nye verden, inkludert Hoboken, Baltimore og Sør-Amerika. Rene frakteskip til New York kom i gang i 1899.

I løpet av de første 25 årene transporterte selskapet 400 000 passasjerer fra Europa til Amerika. Andre nordamerikanske havner ble lagt til på begynnelsen av det 20. århundre.

Om transport og frakt var de primære kildene til inntekter, kunne i HAL allerede i 1895 tilby sin første feriecruise. Andre feriecruise fra New York til Palestina ble første gang tilbudt i 1910.

Et viktig skip var det elegante 36 000 brutto tonn store SS «Nieuw Amsterdam» som ble bygget i 1937.

I begynnelsen av andre verdenskrig hadde HAL 25 skip; ni ble holdt igang til krigens slutt. I begynnelsen av krigen ble «Westernland» kjøpt fra Red Star Line. I 1939 ble hovedkontoret lagt til Falmouth, England .[2] «Nieuw Amsterdam» seilte en halv million miles transporterte 400 000 militært personell. Etter krigen fikk emigrantfarten stor betydning i å transportere en massiv bølge av innvandrere fra Nederland til Canada og andre steder. Et annet bemerkelsesverdig skip i løpet av etterkrigstiden var SS «Rotterdam» i 1959, en av de første Nord-Atlantiske skip som ble utstyrt for to-klasser i den transatlantiske overfarten og en førsteklasses luksuscruise.

Referanser[rediger | rediger kilde]