Hofteleddsdysplasi (menneske)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forskjellige typer feilstillinger mellom leddhodet i lårbenet og leddskålen på hoftebenet. A - Normal. B - Dysplasi. C - Subluksasjon. D - Luksasjon.
Frejkas pute, brukes for å behandling av hofteleddsdysplasi i små barn

Hofteleddsdysplasi er en tilstand i hofteleddet hvor leddhodet på lårbenet ligger utenfor leddskålen på hoftebenet.[1] Tilstanden kan enten være en medfødt misdannelse eller tilegnet i oppveksten.[2]

Årsak[rediger | rediger kilde]

Hofteleddsdysplasi gir uttrykk for at det er et arvelig komponent og finnes ofte hos flere i samme familie som medvirkende til utviklingen. Det er hyppigst hos barn som er født i seteleie og mest vanlighos jenter. Dersom ikke skaden rettes opp kan barnet få gangvansker og tidlig slitasjegikt.

Forekomst[rediger | rediger kilde]

Det er cirka en prosent av alle nyfødte som får mistanke om hofteleddsdysplasi.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Ved tidlig oppdagelse er behandlingen enkel. Barnet behandles med en bred pute (Frekas pute) i fire måneder. Selve puten legges utenpå bleien for å presse lårbenet utover sånn at leddhodet kommer i kontakt med leddskålen slik at leddet får gro seg til. Om ikke diagnosen blir stilt i nyfødtperioden er behandling vanskeligere. Leddhodet må bringes i korrekt leie ved hjelp av strekk,eller i sjeldne tilfeller ved hjelp av operasjon. En sendiagnosering kan medfødre en komplisert og langvarig behandling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.