Hodedrevet frasestrukturgrammatikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hodedrevet frasestrukturgrammatikk (engelsk: Head-driven phrase structure grammer; HPSG) er en ikke-transformasjonell generativ grammatikk utvikla av Carl Pollard og Ivan Sag. Den er en type av frasestrukturgrammatikk, i motsetning til dependensgrammatikk, og er den umiddelbare etterfølgeren til generalisert frasestrukturgrammatikk. HPSG henter inspirasjon fra andre fagområder, blant annet informatikk, og benytter Ferdinand de Sasussures begrep «tegn». Teorien bruker en uniform formalisme og er organisert modulært, noe som gjør at den enkelt kan benyttes i naturlig språkprosessering.

En HPSG-grammatikk inneholder prinsipper, grammatiske regler og leksikonoppslag som vanligvis ikke regnes som en del av en grammatikk. Formalismen er basert på leksikalisme, noe som betyr at leksikonet er mer enn bare ei liste med oppslag: det er i seg selv rikt strukturert.

Den grunnleggende HPSG-modellen tar for seg det saussaurianske tegnet; ord og fraser er to typer tegn. Et ord har to egenskaper: [PHON] (lyden, den fonetiske formen) og [SYNSEM] (den syntaktiske og semantiskeinformasjonen). Begge er delt inn i ulike underegenskaper. Både tegn og regler er formalisert som typifiserte egenskapsstrukturer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]