Hjulstørrelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En hjulstørrelse angir dimensjonene til et hjul, som regel både for felg- og dekk. Angivelse av hjulstørrelser er viktig for å finne kompatible felger og dekk både til motoriserte og ikke-motoriserte kjøretøy, som for eksempel biler og sykler. Eksempler på relevante er diameter, bredde, innpress, boltsirkel, lastekapasitet, hasitghetsbegrensning, klarning til bremseskiver og eventuelt senterhull og diameter.

Bruk av det metriske systemet[rediger | rediger kilde]

Millimeter brukes stort sett til å angi dimensjoner i moderne produksjon, men markedsføring ut til kunder gjøres av og til fremdeles med tradisjonelle systemer. For eksempel angis hjul til landeveissykler ofte som 700C, mens de i realiteten måler 622 mm. Felger til biler angis ofte i tommer (1 tomme tilsvarer 25.4 mm), mens bildekk angis i millimeter.

Felgstørrelser til bil[rediger | rediger kilde]

710 mm (28 tommers) felger på en Hummer H2.

De tre viktigste felgdimensjonene til bil er diameter, bredde, og innpress.

  • Felgdiameteren er den største diameteren til felgen, og måles på en rett linje fra den ene siden av hjulet til den andre gjennom midtpunktet av felgen. Angis i enten tommer eller millimeter. Felger med stor diameter brukes ofte med lavprofildekk. Slik oppnår man at det komplette hjulet har samme diameter som før. Bytte til lavprofildekk kan gjøres på grunn av utseende eller for å få plass til større bremser. Større felger veier imidlertid som regel mer.
  • Felgbredden måles på innsiden av felgen.[bør utdypes] Angis i enten tommer eller millimeter. Bredere dekk gir større kontaktflate mot underlaget, hvilket gir bedre grep under akselerasjon, svinging og bremsing.
  • Innpress er avstanden fra hjulets senterlinje (halve bredden) til monteringsflaten mot navet. (Innpress er nærmere beskrevet i et eget avsnitt i denne artikkelen). Innpress angis med millimeter både i USA og resten av verden.

Felgstørrelser oppgis som regel med diameter først, deretter bredde og til slutt innpress (+ eller - for henholdsvis positivt eller negativt innpress). Felgstørrelser til bil markedsføres ofte i tommer. Et unntak er Michelin-TRX felgene som ble innført i 1975 og markedsført utelukkende i millimeter.

Et eksempel på felgstørrelse kan være 432 mm x 216 mm +35 mm som betegner en felgdiameter på 432 mm, bredde på 216 mm og 35 mm positiv innpress. Tilsvarende amerikansk betegnelse er 17" x 8.5" + 35 mm. To populære felgdiametre er R381 mm (R15")[1] og R406 mm (R16"), hvor førstnevnte eksempelvis brukes på 50% av alle personbiler i USA.

Boltsirkel[rediger | rediger kilde]

Boltsirkelen angir antallet hjulmutre og navbolter (ev. hjulbolter),[2][3] og hvilken nominelle diameter disse ligger langs (i millimeter).[4] Et eksempel på en boltsirkel er 5x100 som angir 5 mutrer plassert på en sirkel med 100 mm diameter.

Noen av de vanligste boltsirkel-diametrene på moderne biler er 100 mm, 112 mm og 114.3 mm.[trenger referanse] Det er viktig å kontrollere hvilken boltsirkel bilen har før man kjøper felger. Gjennom årene har over 30 ulike boltsirkler blitt brukt av bilprodusenter,[5] hvorav de fleste ikke er kompatible med hverandre.

Liste over forskjellige boltsirkler[5]
4x095.25
4x098
4x100
4x108
4x114.3
4x130
5x098
5x100
5x108
5x110
5x112
5x114.3
5x115
5x118
5x120
5x120.6
5x120.65
5x127
5x130
5x135
5x139.7
5x150
5x160
6x114.3
6x115
6x125
6x127
6x135
6x139.7
8x165
8x170

Navbolt og hjulmutter vs. hjulbolt[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hjulmutter

På biler med navbolt festes hjulene ved hjelp av hjulmutre.[6] På biler uten navbolt brukes istedet hjulbolter.

Formen til hjulmutteren (eller eventuelt hjulbolten) må samsvare med felgen. Den vanligste formen er 60 graders konisk, men kan istedet være 45 graders konisk, flat eller halvkuleformet.[6]

Innpress[rediger | rediger kilde]

Innpress (ET, merket med gult, fra det tyske navnet Einpresstiefe).

Utdypende artikkel: Innpress

Innpress er avstanden målt fra hjulets senterlinje til festepunktet mot navet. Innpress måles med millimeter både i USA og resten av verden, og kan være enten positiv eller negativ. Et positivt innpress betyr at festepunktet er nærmere ytterkanten av hjulet, mens et negativt innpress betyr at festepunktet er nærmere den innerkanten av hjulet.

Et hjul med for lite positivt innpress vil komme nærmere kanten av skjermen, og kan gi problemer med klarning mellom dekk og skjerm. Et hjul med for mye positivt innpress vil derimot komme nærmere fjæringssystemet.

Innpress påvirker sammen med felgbredde og dekkdimensjon hvorvidt et hjul vil passe et gitt kjøretøy. Innpresset påvirker også skrubberadien,[7] og det anbefales å holde seg innenfor grensene som satt av bilprodusenten.

Kjøreegenskapene vil endres av innpresset, ettersom man endrer lengden til kraftarmen mellom senterlinjen til hjulet og senterlinjen til styrespindelen. Dette vil endre kraften man kjenner i rattet når man kjører på humper, ujevn vei, og under akeselerasjon eller bremsing. Man øker også belastningen på hjullagrene dersom hjulets senterlinje flyttes bort fra lagerets senterlinje.

Når man kjøper nye felger er det viktig å merke seg avstanden mellom ytterkanten av hjulet og skjermen på bilen. Avhengig av ønske kan man velge at den nye felgen skal ligge nærmere skjermen. Hvis man for eksempel ønsker at den nye felgen skal gå 15 mm lengre ut mot skjermen kan man gå fra et +45 mm innpress til +30 mm innpress. Dette vil gjøre at hjulet stikker ut fra bilen 15 mm ekstra.[8]

Navhull[rediger | rediger kilde]

Navhullet er hullet på innsiden av felgen som sklir over navet på bilen. Det er viktig at navhullet er sentrert for å unngå vibrasjoner.[9]

Sentreringen over navhullet kan enten gjøres med å bruke et godt tilpasset navhull eller eventuelt kun ved hjelp av hjulmutrene.

  • Godt tilpasset navhull (engelsk hub centric eller hub piloted): Navhullet vil ta bort noe av belastningen på hjulmutrene. Mer vanlig på moderne biler. Kan gi sterkere forbindelse.[trenger referanse]
  • Kun hjulmutre (engelsk lug centric eller stud piloted): All sentreringen på navet utføres av hjulmutrene. Mer vanlig på eldre biler.

For at felgen skal kunne monteres på bilen må felgens navhull enten være lik eller større enn navdiameteren (ellers kan ikke felgen monteres på bilen). Mange ettermarkeds-felger fås derfor med forskjellige avtagbare ringer slik at man kan tilpasse størrelsen på felgens navhull.[10] Adapterne lages blant annet av plast, aluminium og stål. Plastringer kan ryke ved kjøring på ujevnt underlag.[trenger referanse] Stålringer er sterkest, mens aluminium er middels.

Klarning til bremseskiver[rediger | rediger kilde]

Ulike felger kan ha forskjellig klarning til bremseskivene.

Dekkstørrelse til bil[rediger | rediger kilde]

Eksempel på dekkstørrelse til terrengmotorsykkel.

Dekkmerking på moderne bildekk angis med bredde (millimeter), størrelsesforhold (prosent) og felgstørrelse (tommer eller millimeter). Størrelsesforholdet angir sideveggens høyde uttrykt som en prosentandel av den nominelle dekkbredden.

Eksempelvis vil 225/70R14 bety:

  • 225 mm nominell dekkbredde
  • 70% størrelsesforhold
  • R står for radial, og beskriver dekkonstruksjonen
  • 14" (356 mm) står for felgstørrelsen

Omkretsen til dekket vil øke dersom man øker hvilken som helst av de nevnte spesifikasjonene. For eksempel vil den faktiske omkretsen øke dersom man bare øker dekkbredden, ettersom sideveggens høyde er proporsjonal med dekkbredden. Økning av størrelsesforholdet vil også øke høyden på dekket, og dermed omkretsen.

Lasteindeks[rediger | rediger kilde]

Lasteindeksen angir dekkets lastekapasitet, som vil si hvor mye vekt hjulet er godkjent for å bære. Lastekapasiteten avhenger av:

  • Antall hjulmutre
  • Boltsirkel
  • Felgmateriale og konstruksjon
  • Type aksling (en rullende aksling vil ofte kunne bære mer enn en aksling med drivverk eller styring)

All dekk skal være merket med lasteindeks.[bør utdypes][trenger referanse] Summen av lastekapasiteten til alle hjulene må være lik eller overgå kjøretøyets godkjente bruttovekt.[trenger referanse]

Ulik hjulstørrelse foran og bak[rediger | rediger kilde]

Brede bakhjul på en 1968 Dodge Charger.

Bredere bak- enn fremhjul brukes av og til på kjøretøy med bakhjulsdrift (og en sjelden gang på firhjulstrekkere).[11] Slike oppsett finnes blant annet på Ford Mustang, Infiniti G35 og visse modeller fra Mercedes og BMW. Ettersom bredere dekk gir bedre grep mot underlaget vil man med et slikt oppsett oppnå bedre grep på bakhjulene, som særlig hjelper på grepet under akselerasjon. Et eksempel på en slik hjulkombinasjon er å ha 480×200 mm felger foran og 480×240 mm felger bak (19×8 tommer og 19×9.5 tommer).

Fordeler
  • Bedre grep på bakhjulene for bedre akselerasjon
  • Bedre svingeegenskaper[trenger referanse]
Ulemper
  • Bakhjulene kan ikke byttes med forhjulene (og vice versa)
  • For- og bakhjulene vil ha forskjellige dekkstørrelser, som kan gi økt kostnad
  • Feil installasjon av større bakhjul kan gi gnaging mot hjulopphenget

Et annet oppsett går ut på at bakhjulene både er bredere og har større diameter. Slike oppset finnes blant annet på Chevrolet Corvette, 1. og 2. generasjon av Acura NSX og enkelte andre biler. Et eksempel på en slik hjulkombinasjon er å ha 460×200 mm felger foran og 480×250 mm felger bak (18×8 tommer og 19×10 tommer).

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Speedometer, vil ha ulik misvisning avhengig av dekkdiameter

Referanser[rediger | rediger kilde]