Hjertingpram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hjertingpram er en relativ «ny» dansk båttype fra den siste halvdelen av 1800-tallet basert på den nordamerikanske dory, en flatbunnet fiskebåt fra torskefisket på fiskebankene rundt Newfoundland. Den ble populært på Vesterhavskysten med dens langgrunne sandstrendene og store områder med grunne dybde med til dels røft væromslag.

Vesterhavskysten[rediger | rediger kilde]

Jylland har en langstrakte kyststrekning mot den værbitre Nordsjøen der de geografiske forholdene er barsk med langgrunne sandstrender som lå åpen mot havet med jevne tiltagende dybde, sterk strøm og store lukkede sjøområder som Ringkøbing Fjord og Fanø bugt. Flere steder har langstrakte rev som en båt kan grunnstøttet på.

Manglende ressurser, dårlig avsetningsforhold omkring de få inntektskilder som fiskeriet og knapphet på penger avverget innføringen av nyere fiskebåter ved slutten av 1800-tallet. Inn i 1900-tallet var ulike båttyper tatt i bruk, det eneste felles for dem var at de var billig og enkelt.

Hjertingprammen[rediger | rediger kilde]

Hjertingprammen var opprinnelig en dory tilpasset de lokale forholdene av båtbygger Kristian Thomsen som hadde sett disse båtene på Newfoundland og lært seg hvordan å bygge nye båter basert på denne båttypen. De ble videreført av båtbyggeren A.L. Jensen etter 1898 som sammen med sine sønner bygget et stort antall prammer.

De er lett gjenkjennelig med det karakteristiske smale og dype akterspeilet samt en spiss forstavn og klinkbygde sider holdt opp med kraftige kneer forbindet til spantene på et kravellbygde bunn. De har et spring i skroget og har påmonterte stevnror samt et senkesverd som forminsket avdriften under seilas. Forut er en mast satt gjennom den forreste toften med et luggerseil med to stanger.

Den kunne håndtere hard sjø med få problemer og er meget lett å rigge til og seile med for to personer om bord. Den er fremdeles i produksjon, men i glassfiber.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]