Strømmestiftelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hjelp Til Selvhjelp-prisen»)
Strømmestiftelsen
Org.nummer952002139
Stiftet21. september 1976
LandNorge
AdresseTangen 8, 4608 Kristiansand
Nettstedstrommefoundation.org (en)
strommestiftelsen.no (no)
Kart
Strømmestiftelsen
58°08′50″N 8°00′24″Ø

Strømmestiftelsen er en norsk bistands- og utviklingsorganisasjon som jobber for å bekjempe fattigdom gjennom utdanning og jobbskaping. Den er blant de ti største bistands- og utviklingsorganisasjonene i Norge. Stiftelsen jobber kun gjennom lokale partnere, og utarbeider planer og prosjekter sammen med dem. Fra 2021 er Erik Lunde generalsekretær i Strømmestiftelsen.

Generalsekretær i Strømmestiftelsen Erik Lunde

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Strømmestiftelsen driver utviklingsarbeid sammen med lokale partnerorganisasjoner i Vest-Afrika, Øst-Afrika og Asia. Organisasjonen har virksomhet i ti land, hvor den driver ulike utviklingsprosjekter innen utdanning, jobbskaping og samfunnsbygging. Hovedkontoret ligger i Kristiansand.

Organisasjonen har rammeavtale med Norad, og bruker årlig over 200 millioner kroner for å hjelpe verdens fattigste.[1][2] Strømmestiftelsen er godkjent medlem av Innsamlingskontrollen.

Strømmestiftelsen har tre regionkontorer, som kun har lokalt ansatte: Bamako (Mali), Kampala (Uganda) og Colombo (Sri Lanka).

Den lokale forankringen står sterkt i Strømmestiftelsens arbeid. All implementering av programmene skjer gjennom lokale partnerorganisasjoner. Strømmestiftelsens regionkontorer ledes og drives kun av lokalt ansatte som kjenner de lokale forholdene og vet hvor behovet er størst. Modellen gjør at ringvirkningene fortsetter også etter at stiftelsens arbeid er avsluttet, fordi kompetansen og kunnskapen blir værende i lokalsamfunnet.

Her jobber Strømmestiftelsen:

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Strømmestiftelsen tilbyr ulike utdanningstilbud og kurs, som blant annet morsmålsopplæring, Speed School og Sjef i eget liv. Speed School er en intensiv for barn og ungdom som har gått glipp av skolegang i Mali, Burkina Faso og Niger. Målet er å hjelpe dem tilbake til skolebenken eller gi dem yrkesutdanning. Mer enn 27500 barn og ungdom – som mellom 2004 og 2021 ikke gikk på formell skole – fikk en ny sjanse til utdanning gjennom Speed School.

Jobbskaping[rediger | rediger kilde]

Strømmestiftelsen skaper nye jobbmuligheter for sårbare mennesker gjennom å tilby yrkesopplæring, fremme entreprenørskap og ved å jobbe for bedre arbeidsforhold og arbeidsrettigheter. Stiftelsen tilbyr blant annet praktisk yrkesutdanning, de tilbyr mennesker å ta opp små lån gjennom egne spare- og lånegrupper og de bygger opp kompetanse på grønne jobber.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Strømmestiftelsen startet med bakgrunn i en innsamlingsaksjon for verdens fattigste av kapellan Olav Kristian Strømme i Kristiansand domkirke. Da Olav Kristian Strømme døde, tok hans nevø, Gunnar Strømme, initiativet til opprettelsen av stiftelsen. Gunnar Strømme ble valgt til styreleder og ledet stiftelsens arbeid i en sterk vekstperiode gjennom 8 år.

Strømmestiftelsens arbeid med spare- og lånemuligheter for de fattigste startet på 1980-tallet, hvor stiftelsen begynte å fokusere på de fattigstes manglende tilgang til banktjenester. De første formelle spare- og låneprogrammene ble startet i Bangladesh.

Siden 1989 har Strømmestiftelsen vært en desentralisert organisasjon med egne regionkontor og med kun lokalt ansatte som jobber gjennom lokale samarbeidspartnere. Samme år startet organisasjonen ordningen hjertevenn.

Det første regionkontoret åpnet i Bangladesh, deretter Peru i 1990, Mali i 1984 og Uganda i 1994. Strømmestiftelsens arbeid i Sør-Amerika ble avviklet i 2019, og arbeidet til Strømmestiftelsen på Sri Lanka ble faset ut i 2023.

I flere år delte Strømmestiftelsen ut «Hjelp til selvhjelp-prisen». I 1997 ble prisen gitt til fredsprisvinner Muhammad Yunus.

Inntektene fra Operasjon Dagsverk i 2008 gikk til Strømmestiftelsens prosjekt for ungdom i Bangladesh, Shonglap, og i 2012 til Samvad, et prosjekt for ungdom i Nepal. I 2020 skal inntektene fra Operasjon Dagsverk gå til et program for flyktninger fra Sør-Sudan som har flyktet til Nord-Uganda.

I 2024 avviklet Strømmestiftelsen sine regionkontor og gikk over til landkontor.

Strømmestiftelsen har et eget utvekslingsprogram, Act Now, ved Hald internasjonale skole, som organisasjonen driver sammen med Det Norske Misjonsselskap og Laget.

RE:ACT[rediger | rediger kilde]

RE:ACT er Strømmestiftelsen sin ungdomsorganisasjon. Den ble stiftet i oktober 2009 av tidligere studenter ved Hald internasjonale senter. RE:ACT jobber for er en rettferdig og bærekraftig verden fri for fattigdom, med målgruppen unge mellom 15-30 år. Organisasjonen ønsker å øke kunnskapen om global urettferdighet og fremme et rettferdig og bærekraftig forbruk. RE:ACT er en ikke-kommersiell og partipolitisk nøytral organisasjon som er åpen for alle uansett religion og livssyn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norad øker støtten til Strømmestiftelsen». Norge IDAG. 16. april 2019. Besøkt 13. juli 2019. «Strømmestiftelsens årlige budsjett de siste årene har vært på omlag 200 millioner kroner, og med den nye avtalen utgjør støtten fra Norad omkring 45 prosent av stiftelsens budsjett til og med 2023 – eller 89 millioner i snitt pr. år.» 
  2. ^ «Organisasjonsgjennomgang av Strømmestiftelsen». Norad. 12. mars 2008. Besøkt 13. juli 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]