Hizen (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over de gamle japanske provinser, Hizen markert i rødt

Hizen (japansk: 肥前国, Hizen no kuni) var en av Japans historiske provinser, øst på den sørlige hovedøya Kyushu. Den grenset til provinsene Chikuzen og Chikugo. Dets territorier er blitt delt mellom de moderne prefekturene Saga og Nagasaki; Nagasaki består dessuten av deler av de historiske provinser Tsushima og Iki.

Historie[rediger | rediger kilde]

Provinsen oppstod ved en deling av provinsen Hi i provinsene Hizen («fremre Hi») og Higo («bakre Hi»). Higo ble nevnt første gang i år i 696 i Shoku Nihongi.

Den gamle provinshovedstaden (kokufu) lå nær byen Yamato i dagens Saga.

Mot slutten av Muromachi-tiden hadde provinsen meget av den tidligere kontakt mellom Japan og portugisiske og spanske handelsfolk og misjonærer. Hirado og senere Nagasaki ble viktige handelssentre, og en betydelig del av befolkningen konverterte til katolisismen.

Toyotomi Hideyoshi kommanderte invasjon av Korea fra byen Nagoya i Hizen. Etter undertrykkelsen av utenlandskontakt og forbudet av kirishitan-religionen (det vil si av katolsk kristendom), fant Shimabaraopprøret sted her.

I Sengoku-tiden var regionen oppdelt mellom flere daimyoer; de rikeste av dem hadde sine borger i Saga. Den mest dominerende herskerklanen var Nabeshima-klanen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]