Hindko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hindko
ہندکو हिन्दको
Brukt ideler av:
Afghanistan Afghanistan
India India
Pakistan Pakistan
RegionSør-Asia
Antall brukereca. 2,2 - 4 millioner
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Indoiransk
Indoarisk
Nordvestgruppe
Lahnda
Hindko
SkriftsystemNastaliq og devanagari
Språkkoder
ISO 639-1Ingen
ISO 639-2Ingen
ISO 639-3hnd

Hindko (ہندکو, हिन्दको [hindkoŭ]), også kjent som hindku eller hinko,[1] er et indoarisk språk som tilhører undergruppen lahnda.[2] Det snakkes av hindkowaner i Pakistan og Nord-India,[3][4] samt av hindki-folk i Afghanistan. Hindko er forholdsvis nært beslektet med punjabi. Selve navnet hindko (som er en sammentrekning av hindaku) er pashtunsk og betyr «indisk fjell», et begrep pashtunerne ga til folket som migrerte fra «hind», som ifølge dem lå like øst for Indus.[5] Ordet hindko har også blitt tolket som «Indias språk».[6] Begrepet finnes også i greske referanser til den fjellrike regionen i det østlige Afghanistan og nordlige Pakistan som Καύκασος Ινδικός (Kaukasus Indikus, eller Hindu Kush).

Språket snakkes i områdene Khyber Pakhtunkhwa (inkludert hazarere), Punjab (inkludert Attock) og i Pakistan-administrerte Kashmir av rundt 1,2 til 2 millioner mennesker. På det meste finnes det 4 millioner mennesker som bruker språket. Det snakkes av en rekke ulike folk. Det finnes ingen standard hindko, men de sørlige dialektene er lettere å forstå for alle brukere enn de nordlige. Enklest å forstå for andre hindkospråklige er dialektene fra Peshawar og Talagang.

Det finnes ingen generiske navn for brukerne fordi de tilhører forskjellige etniske grupper og har en tendens til å identifisere seg selv ut fra større familier eller kaster. Imidlertid blir folket fra den største gruppen i distriktene Haripur, Abbottabad og Mansehra anerkjent kollektivt som Hazarewal, navngitt etter den tidligere Hazara-divisjonen som omfattet disse distriktene. I Peshawar by blir de kalt peshawari eller kharay av pashtunerne, som har betydningen «bybeboere» eller hindkowan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Journal of the Research Society of Pakistan». Journal of the Research Society of Pakistan. 22: 23. 1964. 
  2. ^ «Lahnda». Encyclopædia Britannica. Besøkt 23. mai 2007. 
  3. ^ Abstract of speakers’ strength of languages and mother tongues – 2001 Arkivert 6. februar 2012 hos Wayback Machine., Census of India (besøkt 19. mars 2008)
  4. ^ «Peshawarites still remember the Kapoor family». Daily Times. Arkivert fra originalen 24. juli 2012. Besøkt 14. september 2007. 
  5. ^ Encyclo pædia Britannica Eleventh Edition - Kohistan
  6. ^ - Gerieson Linguistic Survey of India Arkivert 4. oktober 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]