Hillman Imp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hillman Imp
Hillman.imp.white.arp.750pix.jpg
Produsent Rootes Group
Produsert19631976
KlasseFamiliebil
KarosserityperTodørs sedan
Stasjonsvogn
Coupé
Generasjoner
EtterfølgerChrysler Sunbeam
Tekniske data
Motor0,9 liter
Hillman Imp med åpent motordeksel og bakvindu.
Hillman Imp registered July 1971 875cc.JPG

Hillman Imp var en kompakt bilmodell med hekkmontert motor, produsert under Hillman-navnet av Rootes Group (senere Chrysler Europe) mellom 1963 og 1976.

Historie[rediger | rediger kilde]

Imp ble utviklet som en konkurrent til Mini, og var kjent internt i Rootes som «Apex». Den største forskjellen mellom Imp og Mini er Imps 875 ccm store motor i aluminium, som var montert bak bakhjulene, vridd 45° for å få plass. For å motarbeide problemene med overstyring som gjerne oppstår med et slikt oppsett var Imp utstyrt med et sofistikert hjuloppheng bak. I løpet av produksjonsperioden ble det produsert tre ulike karosserityper. Den opprinnelige sedan-modellen ble introdusert i 1963, og var i produksjon helt til slutten i 1976. En coupé ble introdusert i 1965, mens en varebilutgave kalt «Van» kom samme år. I 1967 kom stasjonsvognutgaven kalt «Husky», produsert med de samme formene som varebilutgaven. Begge disse gikk ut av produksjon i 1970. Det ble også produsert flere varianter under andre merkenavn, for eksempel luksusutgaven «Singer Chamois», og sportsutgaven «Sunbeam Sport» med en kraftigere motor. I tillegg ble coupékarosseriet brukt til modellene Imp Californian og Sunbeam Stiletto.

Imp var et svært viktig produkt for Rootes Group. For det første hadde selskapet aldri tidligere produsert personbiler, eller motorer i aluminium, og for det andre måtte en helt ny fabrikk bygges utenfor Glasgow for produksjon av Imp, da Rootes fikk avslag for å bygge ut sin eksisterende fabrikk nær Coventry. Dette viste seg å være svært tungvint i lengden, da Rootes produserte motorblokkene i Glasgow, sendte dem til Coventry for montering, og sendte så de ferdige motorene tilbake til Glasgow for montering i bilene. I tillegg var arbeidsstokken på Glasgow-fabrikken rekruttert fra båtindustrien, og var dermed ikke vant til finmekanikken i en bil. Dette gjorde at både byggekvalitet og driftssikkerhet sank betraktelig. Dessuten var de svært streikeglade, og i 1964 ble kun en tredjedel av fabrikkens produksjonskapasitet utnyttet, mye på grunn av 31 streiker i løpet av året.

Bilens design var ofte ansett for å være lite moderne, og i tillegg var mekaniske problemer svært vanlig tidlig i produksjonsperioden. Til tross for dette var bilen relativt populær, takket være konkurransedyktig pris, distinkt utseende og lave driftskostnader.

Det viste seg etterhvert at de gigantiske investeringene i Imp og i fabrikken nær Glasgow ble for mye for Rootes, og i 1967 falt selskapet i Chryslers hender som en del av Chrysler Europe. Dette førte til at produksjonen av Imp ble stoppet i 1976, etter omkring 500,000 eksemplarer. To år senere falt Chrysler Europe selv sammen, og ble en del av Peugeot.

Fabrikken nær Glasgow ble stengt i 1981, mens fabrikken i Coventry produserte Peugeot-modeller helt frem til 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]