Hildebrandt Meyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hildebrandt Meyer
Født30. aug. 1723[1][2]Rediger på Wikidata
Død20. okt. 1785[2]Rediger på Wikidata (62 år)
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Hildebrandt Meyer (født 30. august 1723 i Bergen, død 20. oktober 1785 i Bergen) var en norsk embedsmann, forfatter og kjøpmann. Han var borgermester i Bergen fra 1763 til sin død, og etterlot seg en stor samling skrifter, både med ham som forfatter og av andre.

Meyer ble født inn i en kjøpmannsfamilie og fikk borgerretter i byen i 1745, samme år som hans far døde. i 1751 ble han viseborgermester i byen, og fra 1763 var han borgermester. Fra 1767 var han også «virkelig kanselliråd».

I 1764 gav han ut Bergens første ukeblad, Den bergenske Borger-Ven, der han fremmet sine tanker om skipsfart, handel og industri. Meyer var preget av opplysningstiden, og var den første som foreslo å etablere en handelsskole i byen. Den bergenske Borger-Ven ble kun utgitt i ett år, men i de følgende årene publiserte han flere artikler som primært omhandlet handel og forsvarte Bergens interesser.

Meyer brukte mye tid på å studere byens historie og samle historiske kilder, og etterlot seg en stor skriftsamling ved sin død. Denne befinner seg i dag i Bergen byarkiv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, oppført som Hilbrandt Meyer, Store norske leksikon-ID Hilbrandt_Meyer[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Hilbrandt_Meyer, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]