Hikaru Utada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hikaru Utada i Kanto i 2004

Hikaru Utada (japansk: 宇多田ヒカル Utada Hikaru), født 19. januar 1983 i New York, USA, er en japansk popartist. Hun er en av de mest suksessfulle og hyllede artistene i japansk musikkhistorie. Til nå har hun gitt ut syv album, tjuetre singler og en rekke VHS/DVD-er. Hun er født som Utada Hikaru (宇多田光 Utada Hikaru)men nå er hennes navn, ifølge japansk lov, Hikaru Iwashita (岩下光 Iwashita Hikaru). Dette navnet fikk hun da hun giftet seg med Kazuhiro Iwashita(岩下和裕 Iwashita Kazuhiro), bare 19 år gammel. Siden Kazuhiro både er en fotograf og filmskaper, har han laget flere av hennes musikkvideoer. Men siden de nå er skilt er navnet hennes igjen Utada Hikaru.

Foreldrene hennes er japanske og har røtter i den japanske musikkindustrien. Faren hennes, Teruzane Utada, er en plateprodusent og har produsert en del av hennes tidligere plater. Moren hennes, Junko Utada, er en musiker slik som Hikaru selv.

Hun er innehaver av rekorden for det albumet som har solgt mest i japansk musikkhistorie. First Love heter albumet og har solgt mer enn 10 millioner eksemplarer verden over. Hun har også vunnet «the golden disc», japans mest anerkjente musikkpris, for dette albumet som hun i likhet har gjort med 12 av singlene sin. Hikaru gjorde sitt første profesjonelle opptak da hun var tolv år gammel og spilte inn sin første plate i 1996 under pseudonymet Cubic U.

Det var debutalbumet hennes som Cubic U, «Precious», som ledet til karrieren hennes i Japan. En person i et japansk platestudio hørte nemlig albumet og spurte henne, siden han likte det han hørte, om hun ikke kunne skrive noen sanger på japansk, siden hun kunne språket. Dette tilbudet kunne hun ikke avslå og med dette startet hennes japanske karriere. Denne hendelsen fortalte hun om i et intervju med MTV.

Utada har også skrevet og fremført åpningsangene til PlayStation 2-spillene Kingdom Hearts og Kingdom Hearts II. Siden spillene er gitt ut både på japansk og på engelsk er det to versjoner av sangene. En versjon på engelsk og en på japansk. Åpningsangen i spillet Kingdom hearts er på Japansk kalt «Hikari» og på engelsk kalt «simple and clean». Åpningsangen til Kingdom hearts 2 er på engelsk kalt «sanctuary» og på japansk kalt «passion».

Skilsmisse[rediger | rediger kilde]

3. mars 2007 annonserte Hikaru skilsmisse med Kazuhiro Iwashita etter et fire og et halvt års langt ekteskap.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studio-album[rediger | rediger kilde]

År Tittel Listeposisjon
Japan USA
1998 Precious (Cubic U album) 4
1999 First Love 1
2001 Distance 1
2002 Deep River 1
2004 Utada Hikaru Single Collection vol. 1 1
2004 Exodus 1 160
2006 Ultra Blue 1
2008 Heart Station 1
2009 This Is The One 3 69
2010 Utada Hikaru Single Collection vol. 2 1

Triviell informasjon[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]