Hopp til innhold

Highland Park (Michigan)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For byen med samme navn i delstaten Texas, se Highland Park (Texas)
Highland Park
LandUSAs flagg USA
DelstatMichigan
FylkeWayne
Grunnlagt1889
Tidssone-5
Postnummer48203
Retningsnummer313
Areal7,5 km²
Vannfylt arealandel0 %
Befolkning16 746 (2000)
Bef.tetthet2 232,8 innb./km²
Antall husholdninger4 799
Høyde o.h.194 meter
Nettsidehighlandparkmi.gov
Politikk
BorgermesterHubert Yopp
Posisjonskart
Highland Park ligger i Michigan
Highland Park (Michigan)
Highland Park
Highland Park (Michigan)
Kart
Highland Park
42°24′13″N 83°06′06″V

Highland Park er en by i Wayne County i den amerikanske delstaten Michigan. I 2000 bodde det 16 746 mennesker i Highland Park. Byen er fullstendig omgitt av Detroit, bortsett fra en liten del som grenser til byen Hamtramck, som også er helt omgitt av Detroit.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den gamle Fordfabrikken i Highland Park ved Woodward Avenue, stedet der samlebåndsproduksjonen hadde sitt utspring.

Området som skulle bli Highland Park startet som en liten jordbruksgrend på et stort høydedrag, rundt 10 km nord for Detroit tidlig på 1800-tallet. I 1818 ble området kjøpt av dommer Augustus B. Woodward og han grunnla landsbyen Woodwardville i 1825. Utviklingen av stedet feilet. En annen dommer, Benjamin F.H. Witherell, sønn av høyesterettsjustitiariusen i Michigan James Witherell, prøvde på det samme i 1836, men også denne planen feilet.

Innen 1873 fikk bosetningen et postkontor under navnet Whitewood. Etter en rekke nedleggelser og åpninger av postkontoret ble bosetningen til slutt gitt landsbystatus under navne Highland Park i 1889.[1]

Etter at bygningen av Fordfabrikken i Highland Park i 1909, økte innbyggertallet dramatisk bare noen få år senere da Henry Ford åpnet det første samlebåndet ved fabrikken sin i Highland Park for produksjon av T-Ford. Highland Park fikk bystatus i 1918[2] for å beskytte sine skattepliktige, inkludert den suksesfulle Fordfabrikken fra Detroits stadig utvidende grenser.

I 1944, ble Davison Freeway, verdens første moderne motorvei åpnet, og gikk gjennom sentrum av byen. Veien ble forøvrig fullstendig rekonstruert og bredet ut for å øke traffikksikkerheten mellom 1996 og 1997.[3] Ford Motor Company stengte fabrikken sin i Highland Park på slutten av 50-tallet og i de siste tiårene har byen opplevd mange av de samme problemene som Detroit, nedgang i folketall og skattepliktige og samtidig en økende gatekriminalitet. Fraflyttingen av hvite folk (også kalt White Flight) fra byen akselererte etter 12th Street Riot-opptøyene i 1967 i Detroit. Byen ble hovedsakelig bosatt av afro-amerikanere og fattig innen 80-tallet.

En gang rik på tre, ble byen kalt «City of Trees», men med almesjuken70-tallet ble mange av trærne hogd ned.

Byen har de siste årene vært under statlig administrasjon p.g.a. store økonomiske problemer.

Kjente personer fra Highland Park[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]