High Need Baby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
High Need Baby
High Need Baby

High Need Baby er et begrep skapt av den amerikanske barnelegen William Sears og hans kone Martha Sears for å beskrive normale friske babyer som oppleves ekstra urolige og utfordrende.[1]

Doktor Sears beskriver 12 personlighetstrekk som er vanlige hos en high need baby.

 1. Intens: Disse babyen legger mer energi i alt de gjør. Når de gråter er det ikke en forespørsel, men et intenst krav. De gråter høyt, spiser glupsk, ler høyt, og protesterer vilt når deres behov ikke møtes til deres tilfredsstillelse.
 2. Hyperaktiv: Ikke ment som en diagnose. Men som en beskrivelse av en baby som ikke klarer å ligge, eller sitte stille. Til og med som nyfødt kan noen babyer virke ekstra energifylte.
 3. Utmattende: En high need baby tømmer sine slitne foreldre for energi, og vil fortsatt ha mere.
 4. Spiser ofte: Babyen spiser oftere og ikke etter en «timeplan».
 5. Krevende: Barnet krever å få sine behov dekt svært raskt. Mange foreldre sier at de ikke klarer å være raske nok i responsen.
 6. Våkner lett: Våkner lett, ofte mange oppvåkninger om natten.
 7. Utilfredsstilt: Til tross for forsøk på å tilfredsstille alle babyens behov, er barnet fremdeles utilfreds.
 8. Uforutsigbar: Det som fungerte i går, fungerer ofte ikke i dag. Babyen har ofte voldsomme humørsvingninger.
 9. Svært sensitiv: Babyen er veldig nysgjerrig og var på det som foregår rundt. De reagerer lett på fysiske og emosjonelle ubehageligheter. For eksempel om klærne er laget av et stoff barnet ikke liker.
 10. Kan ikke ligge alene: Babyen krever mye kroppskontakt. Liker ofte bevegelse. Den som holder barnet må ofte bevege seg. Babyen vil som regel samsove, og protesterer vilt på å sove i egen seng.
 11. Klarer ikke å roe seg selv: Barnet klarer ikke å slappe av alene og klarere ikke å sovne på egen hånd.
 12. Separasjonsangst: Aksepterer sjeldent mer enn noen få personer. Separasjonsangst er helt vanlig hos babyer, men en high need baby vil være ekstra vanskelig å la noen være barnevakt for.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «12 Features of a High Need Baby». Ask Dr Sears® | The Trusted Resource for Parents (engelsk). Besøkt 19. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]