Hieronimus Justesen Ranch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hieronimus Justesen Ranch
Fødtca. 1539[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Død3. desember 1607[1]Rediger på Wikidata
ViborgRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, prestRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Hieronymus Justesen Ranch (født 1539, død 3. desember 1607) var en dansk prest og forfatter av skolekomedier. Han var sønn av presten Just Lauritsen — etternavnet Ranch ble benyttet om ham i hans samtid, men hvorfor er ikke kjent.

Ranch var en tid huslærer, studerte teologi i Wittenberg, ble i 1572 prest ved Gråbrødrekirken i Viborg, hvor han også giftet seg med sin forgjengers enke. I 1592 ble han prost i Nørlyng Herred som i dag er Viborg kommune.

Ranch skrev Kong Salomons Hylding (1584), et allegorisk bibelsk utstyrsstykke i fem akter, som ble oppført i Viborg av skoleelevene i 1584 i forbindelse med hyllesten av prins Christian. Ranch spilte selv narrens rolle. Han skrev også teaterstykkene Samsons Fængsel (1599) og Karrig Niding (ca 1598). Førstnevnte, Samsons Fængsel, har med sine sanger og humoristiske momenter en del fortrinn framfor andre skolekomedier fra denne tiden. Karrig Niding er en grovkornet og munter folkelig farse, og relativ stram i intrigen med en reformatorisk moderasjon. Med sine dristige knittelvers var det en samtidskomedie før norske Ludvig Holberg. Stykket ble oppført med hell også i senere tid med en forestilling ved det danske Studentersamfundet i 1884 og av studenter i Regensgården og i Viborg i 1910. Hans stykker kan kategoriseres som pedagogisk skoledramatikk, men scenisk bærer stykkene et visst preg av middelalderteatret.

Ranch skrev også det moraliserende diktet Fuglevisen. Diktet og stykkene ble senere utgitt av Sophus Birket-Smith i 1876-77.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • H. J. R.’s Danske Skuespil og Fuglevise, utgitt med innledninger av Sophus Birket-Smith, ordforklaring ved Otto Kalkar (»Samfundet til den danske Litteraturs Fremme«, 1876—77).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dansk biografisk leksikon, oppført som Hieronymus Justesen Ranch, Dansk Biografisk Leksikon-ID Hieronymus_Justesen_Ranch
  2. ^ CERL Thesaurus, oppført som Hieronymus Justesen Ranch, CERL-ID cnp02117646, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Svenske Litteraturbanken, oppført som Hieronymus Justesen Ranch, Svenske Litteraturbankens forfatter-ID RanchHJ, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ LIBRIS, oppført som Hieronymus Justesen Ranch, SELIBR 231733, besøkt 9. oktober 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]