Heteropaussus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heteropaussus
Nomenklatur
Heteropaussus
Thomson, 1860
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
UnderfamiliePaussinae
Økologi
Antall arter: 26
Habitat: terrestrisk, ofte i maurtuer
Utbredelse: Afrika
Inndelt i

Heteropaussus er en slekt av løpebiller.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, avlange, brunrødlige løpebiller. Antennene er brede og flate, åreformede, åren består av ni ledd som hos denne slekten ikke er sammenvokste. Det innerste antenneleddet er mye smalere og sylindrisk. Hodet er mye bredere enn langt med utstående fasettøyne, kjevene ganske små. Pronotum er mye bredere enn langt, rundet, sidekantene bredt avsatte. Dekkvingene er nokså jevnbrede, gjerne med svarte tegninger. Beina er slanke og forholdsvis korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I likhet med sine slektninger bombardérbillene (Brachininae) kan paussinene forsvare seg ved hjelp av varme, etsende kjemikalieblandinger som inneholder kinoner. Hos gruppen Metriini skilles disse ut som et skum rundt bakkroppsspissen. Om trusselen er mot billens framende, kan skummet renne framover langs spesielle furer som leder fram til hodet. Denne mekanismen er mer primitiv enn det som finnes hos andre bombardérbiller og paussiner, og man antar at den representerer et tidlig stadium i utviklingen av slikt kjemisk forsvar.

Gruppene Paussini og trolig også Protopaussini er sterkt knyttet til maur og lever i maurtuer (obligate myrmekofiler). Dette gjelder trolig alle Heteropaussus-artene.

Mange av artene flyr om natten og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Afrika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Heteropaussus hastatus
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]