Heteronormativitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Heteronormen»)
Må ikke forveksles med begrepet «cisnormativitet» som går ut på kjønn i stedet for seksualitet.

Heteronormativitet er et uttrykk som beskriver den sosiale normen og institusjonaliserte antagelsen om at alle mennesker i utgangspunktet er heterofile, og at avvik fra dette er unormalt og tillært.[1] Dette inkluderer antagelsen om at alle mennesker faller inn under to fullstendig adskilte kategorier, mann og kvinne; at den eneste «normale» samlivsformen er mellom to mennesker av motsatt kjønn, og at hvert kjønn har særlige naturgitte roller i livet[1].

Sosialt sett er de fleste kulturer basert på denne antagelsen. Dette fører blant annet til at homofili i stor grad blir stigmatisert og sosialt usynlig, og at homofile opplever å måtte gå på tvers av forventninger, og «forklare seg» når temaer som partnere og familieliv taes opp.[2] «Komme ut»-prosessen blir dermed for mange homofile et livslangt prosjekt der de stadig må forklare seg for nye mennesker, hver gang med usikkerheten om hvordan vedkommende vil reagere. Dette sammen med frykten for negative reaksjoner kan for mange være så belastende at de velger å holde sitt privatliv hemmelig for for eksempel kolleger.[2]

Et avledet utrykk er Homonormativitet som innebærer en overføring av heteronormative idealer og konstruksjoner inn i LHBT kultur og identitet. [3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Herek, G M (2004). «Beyond 'Homophobia': Thinking about sexual prejudice and stigma in the twenty-first century». Journal of National Sexuality Resource Center (1): 6-24. 
  2. ^ a b Röndahl, Gerd (2005). Heteronormativity in a Nursing Context (Doktoravhandling). Uppsala universitet. 
  3. ^ «Homonormativity». web.uvic.ca. Positive Space Network. Arkivert fra originalen 2 July 2015. Besøkt 15 May 2019.  Sjekk datoverdier i |arkivdato=, |besøksdato= (hjelp)