Heterokromi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En katt med heterokrome øyne.
Person med Waardenburgs syndrom Type II som har fullstendig heterokromi.

Heterokromi (gammelgresk: ἕτερος, héteros, «forskjellig» + χρώμα, chróma, «farge»)[1] eller irisheterokromi er en medisinsk tilstand som innebærer at en person har ulik farge på øynene (fullstendig heterokromi) eller innslag av en annen øyenfarge i samme iris (partiell eller sektoriell heterokromi). Andre deler av kroppen kan også være utsatt for heterokromi. Håret eller huden er de mest vanlige stedene. Det vil si at deler av håret har en annen farge enn resten av håret, eller at noe av huden på ett sted av kroppen er mørkere enn huden på andre steder på kroppen. Det skyldes arvelighet, eller det kan skje via genetisk mosaikisme, kimærisme eller annen sykdom eller skade.[2]

Klassifisering[rediger | rediger kilde]

Heterokromi er klassifisert etter enten gener eller ervervet. Selv om det er en forskjell mellom heterokromi som påvirker hele øyet og heterokromi som påvirker deler av øyet, er det som oftest klassifisert som enten genetikk, eller ervervet, som også nevner om irisen eller deler av irisen er mørkere eller lysere. De fleste saker med heterokromi går på arv, forårsaket av en sykdom eller et syndrom, eller grunnet en skade. Noen ganger forandrer et øye farge etter sykdommer eller skader.

I andre organismer[rediger | rediger kilde]

Selv om det er sjeldent sett i mennesker, er komplett heterokromi oftere observert i andre arter, der det nesten alltid involverer et blått øye. Det blå øyet skjer inne i en hvitt flekk, der det ikke finnes melanin i huden eller håret. Disse artene inkluderer katt, spesielt raser som tyrkisk van og tyrkisk angora. Disse kattene er hvite, med et normalt øye og et blått øye. Blant hunder, er komplett heterokromi sett ofte i sibirsk husky og et par andre raser. Hester med komplett heterokromi har et brunt øye og et hvitt, grått, eller blått øye - komplett heterokromi er vanligst blant hester med pinto farge. Komplett heterokromi finnes også blant kyr og hos vannbøffel. Det kan også bli sett på ildere med et syndrom kalt Waardenburg syndrom, selv om det er vanskelig å se ettersom øyefargen ofte er en mørk blåfarge.

Kjente personer med heterokrome øyne[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «heterochromia iridis - definition of heterochromia iridis in the Medical dictionary», Free Online Medical Dictionary, Thesaurus and Encyclopedia
  2. ^ Imesch, P.D.; Wallow, I.H.; Albert, D.M. (Februar 1997): «The color of the human eye: a review of morphologic correlates and of some conditions that affect iridial pigmentation throughout life» i: Surv Ophthalmol. 41 (Suppl 2), s. 117–123. doi:10.1016/S0039-6257(97)80018-5. PMID 9154287.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]