Het ettermiddag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Het Ettermiddag
orig. Dog Day Afternoon
Generell informasjon
SjangerDrama / Krim
Utgivelsesår1975
Prod.landUSA
Lengde2 t. 4 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiSidney Lumet
ProdusentMartin Bregman
Martin Elfand
ManusforfatterFrank Pierson
SjeffotografVictor J. Kemper
KlippDede Allen
Foran kamera
Hovedrolle(r)Al Pacino
BirollerJohn Cazale
Charles Durning
James Broderick
Chris Sarandon
Annen informasjon
BudsjettUSD 1,8 millioner
Prod.selskapArtists Entertainment Complex
Premiere20. sept. 1975 (San Sebastián FF)
21. september 1975 (USA)
8. september 1976 (Norge)
Eksterne lenker
Banken hvor det virkelige ranet fant sted i 1972

Het ettermiddag (originaltittel: Dog Day Afternoon) er et amerikansk kriminal-drama fra 1975 regissert av Sidney Lumet. Filmen handler om to bankranere som gjennomfører et mislykket bankran en varm sommerdag i New York. Banken blir omringet, men de forsøker å holde ut og forhandle seg frem til fritt leide og penger. Hovedrollen spilles av Al Pacino, mens sentrale biroller spilles av John Cazale, Charles Durning, Chris Sarandon, Penelope Allen, James Broderick, Lance Henriksen og Carol Kane. Manus var inspirert av en artikkel i Life skrevet av P. F. Kluge som omhandlet et lignende bankran i New York i 1972.

Filmen vant en Oscar for beste manus.

Originaltittelen «Dog Day» er et begrep som henspiller på uvanlige varme og utmattende dager som forekommer midt på sommeren (hundedagene).

Handling[rediger | rediger kilde]

På en het ettermiddag i Brooklyn forsøker to litt tragikomiske ranere å gjennomføre et bankran som ikke går helt som planlagt. Det hele skulle ta ti minutter, men det går helt annerledes når det viser seg at bankens pengebeholdning har blitt hentet bare timer i forveien. Nå befinner de seg plutselig innestengt med åtte gisler og hundrevis av politifolk utenfor. Den ene av bankranerne, Sonny, prøver å utnytte all oppstyret til å ytre synspunkter om samfunnet for å vinne sympati blant befolkningen. Sonnys motiv for ranet var å finansiere sin kones kjønnsbytte-operasjon. Flere og flere mennesker samler seg rundt banken, noe som gjør det svært vanskelig for politiet å gripe inn. Etterhvert kobles FBI inn og det blir gjort et forsøk på å finne frem til en løsning om fritt leide ut av banken.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Het ettermiddag ble meget populær i USA hvor den innbrakte mellom $46- og $50 millioner.[1] Den havnet på en fjerdeplass over de mest innbringende filmene i USA i 1975.[2]

Produksjonskostnadene var på $1,8 millioner.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble meget godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 85 % på Rotten Tomatoes.[4] De amerikanske filmkritikerne Roger Ebert[5] og Leonard Maltin gav den 3,5 av 4 stjerner hver.[6] Variety skrev at: «Dog Day Afternoon is, in the whole as well as the parts, filmmaking at its best».[7]

Den ble også godt mottatt av de norske anmelderne. Blant annet så gav Arbeiderbladet den terningkast fem, mens VG, Aftenposten og Dagbladet gav den terningkast fire.[8]

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen vant en Oscar for beste originalmanus. Den ble nominert i ytterligere fem kategorier (inkludert beste film). Den ble også tildelt to BAFTA (Pacino og klipp) samt prisen for beste dramafilm av Writers Guild of America. Andre priser inkluderer San Sebastián International Film Festival (Pacino) og David di Donatello Awards. Det kan ellers nevnes at den ble nominert til flere Golden Globes.[9]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Manus var inspirert av en artikkel i Life skrevet av P. F. Kluge som omhandlet et lignende bankran i New York i 1972. Ransforsøket ble utført av en ung mann ved navn Sonny Wortzik og hans venn Sal. De endte opp med å holde de ansatte som gisler, mens banken ble omringet av politi, media og sivile tilskuere i hopetall. Filmens handling ligger nært opp til de virkelige hendelsene.

Sonny ble dømt til 20 års fengsel for ranet, men slapp ut etter fem[10] Han døde av kreft i 2006.[11] Hans medhjelper Sal ble drept under ranet.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Dog Day Afternoon (1975) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 8. september 2019. 
 2. ^ «Top 1975 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 8. september 2019. 
 3. ^ «Dog Day Afternoon». IMDb. Besøkt 8. september 2019. 
 4. ^ «Dog Day Afternoon (1975)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 8. september 2019. 
 5. ^ Ebert, Roger. «Dog Day Afternoon Movie Review (1975) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 8. september 2019. 
 6. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
 7. ^ «Dog Day Afternoon - Movie Reviews» (engelsk). Besøkt 8. september 2019. 
 8. ^ «Dog Day Afternoon». www.filmfront.no. Besøkt 8. september 2019. 
 9. ^ «Dog Day Afternoon - IMDb». Besøkt 8. september 2019. 
 10. ^ «Ocala Star-Banner - Google Nyheter-arkivsøk». news.google.com. Besøkt 8. september 2019. 
 11. ^ Getlen, Larry (3. august 2014). «The bizarre true story that inspired ‘Dog Day Afternoon’». New York Post (engelsk). Besøkt 8. september 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]