Hessens fortjenstorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for Hessens fortjenstorden

Hessens fortjenstorden (tysk: Hessischer Verdienstorden) er en tysk orden, som tildeles av ministerpresidenten i Hessen for fremragende innsats for stat og befolkning i delstaten. Den ble innstiftet 1. desember 1989. Hessens fortjenstorden er delstatens fornemste utmerkelse.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen hadde opprinnelig én klasse, men ble i 1998 delt i to.[1] Etter dette er Hessens fortjenstorden inndelt i to grader, der den øverste bare betegnes Hessens fortjenstorden (Hessischer Verdienstorden) og den nedre Hessens fortjenstorden i bånd (Hessischer Verdienstorden am Bande).

Insignier[rediger | rediger kilde]

Hessens fortjenstorden består av et hvitemaljert gullkors med hakk i korsendene.[1] Midtmedaljongen er i rød emalje og bærer Hessens løve i gull med skraveringer som indikerer de egentlige heraldiske farger. Korset og medaljongen er satt på en åttetagget stjerne i gull. Ordenstegnet er identisk for begge grader, men er større for øvre grad enn for den lavere.

Ordensbåndet er blått. Ordenstegnet for den høyere grad er opphengt i et bånd til å bære om halsen for menn og i en stor sløyfe til å bære ved skulderen for kvinner.[1] For den lavere klasse er ordenstegnet for menn opphengt i et bånd til å bære på brystet, mens det for kvinner er opphengt i en mindre sløyfe.[2]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Det er satt begrensninger på antallet tildelinger. Antallet tildelinger i øvre grad kan maksimalt være 800 og antallet i nedre grad 2000.[3] Delstaten Hessens ministerpresident blir automatisk innehaver av ordenen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Germany» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 1157.
  2. ^ Die Orden und Ehrenzeichen unserer Republik, 3. utgave, Konstanz: Phaleristischer Verlag , 2006, s. 350–351.
  3. ^ Erlass über die Stiftung des Hessischen Verdienstordens Vom 1. Dezember 1989 in der Fassung vom 5. September 2008 Arkivert 11. januar 2014 hos Wayback Machine., Hessenrecht.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]