Herrene av den skotske kongregasjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Herrene av den skotske kongregasjonen (engelsk Scottish Lords of the Congregation) var en gruppe av skotske, protestantiske adelige som var imot inngåelse ekteskap mellom den unge, katolske Maria Stuart, skottenes dronning, med Frans, dauphin (arveprins) av Frankrike – den senere kong Frans II av Frankrike. Den skotske dronningen ble gift med den franske arveprinsen i desember 1557. Maria Stuart ble da dronninggemal av Frankrike, og deres eventuelle barn vil bli katolske monarker av unionen Frankrike og Skottland.

De opprinnelige medlemmene var jarlen av Argyll,, hans bror Colin Campbell, jarlen av Glencairn, jarlen av Morton, og John Erskine av Dun, skjønt andre, som William Douglas av Whittinghame fulgte raskt med. I 1559 oppsto det en uro over graden av fransk og katolsk innflytelse i Skottland, og gruppen skaffet militær støtte til den protestantiske opprøreren John Knox for at han skulle stå i mot soldatene og hoffet til Maria av Guise, Maria Stuarts franske mor som fungerte som regent mens Maria Stuart var både mindreårig og var fraværende i Frankrike.

For å bekjempe den franske og den katolske innflytelsen inngikk herrene av den skotske kongregasjonen en politisk forbindelse med Skottlands gamle arvfiende England i konflikt med interessen til den skotske monarken, se Edinburgh-trakten.

Se også Den skotske reformasjonen