Hernando de Soto (økonom)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hernando de Soto
Født2. juni 1941Rediger på Wikidata (82 år)
Arequipa
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom, skribent, politiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedInternational School of Geneva
FarAlberto Soto de la Jara
SøskenÁlvaro de Soto
NasjonalitetPeru
UtmerkelserGlobal Award for Entrepreneurship Research (2017)[1]

Hernando de Soto (født 1941) er en peruansk økonom. Han er president i Instituto Libertad y Democracia i Peru, og er en av verdens mest profilerte utviklingsøkonomer.

I sin bok The Mystery of Capital : Why Capitalism Triumphs in the West and Fails Everywhere Else, som ble utgitt i 2000, hevder han at årsaken til at de fattige land i verden ikke kommer ut av fattigdommen, uansett overføringer fra vesten, er den grunnleggende mangelen på et eiendomsregister. I fattige land kan verken enkeltpersoner eller småbedrifter bygge opp kapital ved å tilføre eiendommen ekstra verdier, fordi disse verdiene ikke kan omsettes i et fritt marked, og fordi eierne ikke kan ta opp lån for å finansiere en verdiøkning. Han trekker for eksempel fram forholdene i Egypt. I Egypt har man beregnet at verdien av de fattiges uregistrerte eiendommer ligger på om lag 241 milliarder dollar. Det er 55 ganger alle utenlandske investeringer i Egypt de siste 150 år, inkludert Suezkanalen. Men denne kapitalen er i realiteten død. Den kan vanskelig anvendes til investeringer, så lenge den ikke er formalisert og registrert gjennom et enhetlig system. Avhengigheten av ekstern kapital blir tilsvarende større. Slik kapitaltilførsel blir dyr, og kontrolleres av et lite mindretall.

Hernando de Soto holdt foredrag i Norge i 2004 etter invitasjon fra Statens kartverk.

Hernando de Soto har blitt hedret av bl.a. Bill Clinton, Kofi Annan og Javier Pérez de Cuéllar.[2]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Soto, Hernando De. The Other Path: The Invisible Revolution in the Third World. Harpercollins, 1989. ISBN 0060160209
  • Soto, Hernando De. The Mystery of Capital: Why Capitalism Triumphs in the West and Fails Everywhere Else. Basic Books, 2000. ISBN 0465016146
  • Soto, Hernando De. The Other Path: The Economic Answer to Terrorism (2002)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]