Hermann Lemp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hermann Lemp
Født8. aug. 1862Rediger på Wikidata
Bern
Død31. mars 1954Rediger på Wikidata (91 år)
Queens
BeskjeftigelseIngeniør Rediger på Wikidata
NasjonalitetSveits

Hermann Lemp født: Heinrich Joseph Hermann Lemp (født 8. august 1862, død 31. mars 1954) var en sveitsisk-amerikansk elektroingeniør. Han anses som oppfinneren av det moderne system for dieselelektrisk drift.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hermann Lemp ble født i Bern i Sveits; hans foreldre, Heinrich Lemp og Else, geb. Wälchli, døde da han var tolv år gammel. Hermann emigrerte til USA da han var 19 år gammel i håp om å få arbeide for T. A. Edison.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble ansatt i selskapet Edison General Electric og arbeidet sammen med Edison på ulike elektro-prosjekter, deriblant på et av Edisons første elektriske lokomotiver. Kort tid senere sluttet han seg til Elihu Thomson i Thomson-Houston Company, som senere ble en del av General Electric (GE), med Edison som konsulent og rådgiver.

Lemp møtte Rudolf Diesel da Diesel besøkte USA i 1911. Diesel inviterte ham til å være observatør under testingen av Diesels direkte-drevne 1 000 hp (750 kW) lokomotiv. Testingen fant sted i 1912.

Denne dieselmotoren viste seg å være for kraftig for en mekanisk overføring (girboks). Lemp og hans kolleger klarte å overbevise GE om at dieseldrift hadde fremtiden for seg, men at et ikke-mekanisk overføringssystem var nødvendig. De foreslo elektrisk overføring ved å benytte dieselmotoren til å drive en generator som så drev elektriske motorer på hjulakslene, med et system som koordinerte motoren og generatorens ytelser. Lemp konstruerte et slikt system, og tok patent på det i 1914. Dette systemet ble utgangspunktet for systemene som mange andre lokomotiv- og diesel-produsenter senere benyttet.

GE begynte ikke straks å produsere lokomotiver, men godkjente innkjøp av Junkers patent for høyhastighets-dieselmotorer samt bygging av noen mindre lokomotiver til testbruk.

Senere startet imidlertid også GE å bygge lokomotiver for salg. Da benyttet GE Lemps forbedrede system, som var blitt patentert etter første verdenskrig, og lokomotivene ble en stor suksess for GE. Det første dieselelektriske lokomotiv som ble produsert for GE var en prototyp som ble bygget av en trio bestående av GE, ALCO og Ingersoll-Rand. GE var ansvarlig for det elektriske utstyret, ALCO for karosseriet og Ingersoll-Rand for selve motoren. Dette lokomotivet ble prøvekjørt på banenettet rundt New York City i 1924, og tilsvarende lokomotiver kom for salg i 1925.

Lemps kontrollsystem brukes foruten i lokomotiver også i andre konstruksjoner, blant annet i store bulldosere.

Lemp døde i sitt hjem i Ridgewood i New Jersey den 31. mars 1954.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Railway Gazette (London) Diesel Traction Review (supplement)- to artikler i samme utgivelse: 'The Early History of Electric Transmission Control', October 1952, s 254-256, og 'Diesel-Traction Inventor' (Herman Lemp obituary)', juni 1954, s. 124.
  • Beskrivelser av GE-lokomotiver i Pinkepank 'Diesel Spotter's Guide', Kalmbach Publishing.
  • Self-propelled vehicle Patent 1,589,182 at Google Patents