Hentaigana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kana

Hentaigana (変体仮名) er fonetiske tegn som representerer mora, og ble tidligere brukt i japansk, før de ble redusert og forenklet til de gjeldende hiragana og katakana.[1][2] Tegnene er i stor grad historiske rester av man'yōgana, hvor mange ulike kanji ble brukt for å representere samme lyder. Hentaigana var med andre ord et resultat av den samme forenklingen av man'yōgana, som senere skulle gi opphav til tegnsystemene hiragana og katakana i former som brukes i dag.

Hentaigana ble brukt vekselsvis med tilsvarende standard frem til begynnelsen av 900-tallet, da det ble pålagt bruk av ett enkelt hiragana-tegn per mora. De er inkludert i Unicode fra og med versjon 10.0.0.[3]

Moderne bruk[rediger | rediger kilde]

Hentaigana er generelt ansett for å være foreldet, men noen mindre bruksområder gjenstår, slik som f.eks. i enkelte bedrifter og restauranter. Hentaigana er ofte brukt i noen formelle dokumenter, slik som sertifikater av japansk kampsport, dokumenter i religiøse grupper, og brukes vanligvis i dag for å gi et arkaisk og gammelmodig preg.

Ordet 変体仮名 i Hentaigana

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ordet hentai (変体: «variant» eller «uregelmessig form») i dette ordet er ikke det samme som hentai (変態) som betyr «abnormal» eller «pervers».
  2. ^ Bjarke Frellesvig (2010). A History of the Japanese Language (engelsk). Cambridge University Press. s. 158. Besøkt 7. april 2020. 
  3. ^ «Unicode 10.0.0». Unicode. Besøkt 7. april 2020.