Henry Thingstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry Thingstad
Henry Thingstad.jpg
Født9. april 1916
Trondheim
Død19. mai 1943 (27 år)
Kristiansten festning
Gravlagt Domkirkegården
Beskjeftigelse Urmaker, politiker
Parti Norges Kommunistiske Parti
Nasjonalitet Norge

Henry Thingstad (født 9. april 1916 i Trondheim, død 19. mai 1943 i Trondheim). Han jobbet som urmaker, og var en av de første som tok opp illegalt arbeid i Norge under andre verdenskrig.

Thingstad tok allerede i 1940 initiativ for å organisere motstanden mot okkupasjonen. Organisasjon ble i ettertid kjent under betegnelsen «Thingstad-gruppen». Den ble opprinnelig dannet ved hjelp av hans kontaktnett som leder av Sør-Trøndelag Arbeideridrettskrets. I 1942 ble Thingstad organisatorisk leder for NKPs militære grupper i Nord- og Sør-Trøndelag. Thingstad ble da sammen med militær leder for gruppene i regionen, Arne Lund, tatt opp i NKPs sentralkomité.

Thingstad ble tatt under unntakstilstanden i Trøndelag og den påfølgende opprullingen av de kommunistiske motstandsgruppene i regionen i 1943. Den 14. februar 1943 ble han arrestert. Etter å ha blitt utsatt for grov tortur ble han 4. mai dømt til døden i tysk krigsrett. Den 19. mai ble han henrettet ved skytingKristiansten festning. Han ligger gravlagt på domkirkegården i Trondheim. I Ny Tid nr. 30 1945 ble det offentliggjort en omtale av Thingstad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]