Henry Rawlinson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Henry Creswicke Rawlinson

Henry Creswicke Rawlinson (født 11. april 1810 i Chadlington, Oxfordshire, død 5. mars 1895 i London) var en britisk offiser, språkforsker og arkeolog.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Rawlinson ble kadett i Det britiske Ostindiske kompani og dro til India i 1827. Der steg han i gradene til å bli offiser, og dro i 1833 til Persia for å organisere sjahens styrker. Her begynte han sine undersøkelser av gamle sumeriske tekster. Da han utforsket Behistuninnskriften, kom han på sporet av hvordan den sumeriske kileskrifta skulle tydes. Han utgav sitt arbeid «On the Inscriptions of Assyria and Babylonia» i Journal of Royal Asiatic Society i 1850.

I 1840 ble Rawlinson oppnevnt til politisk agent i Kandahar. I 1843 ble han britisk konsul i Bagdad, og i 1851 ble han generalkonsul. Siden ledet han på oppdrag fra British Museum de britiske utgravningene i Ninive og Babylon (1853–1855).

Rawlinson trakk seg tilbake fra aktiv tjeneste for Ostindiakompaniet i 1855, og ble da i stedet direktør for selskapet.

Rawlinson var parlamentsmedlem i 1858 og igjen i 1865–68. I 1858 ble han med i det nyutnevnte India-rådet (Council of India) og i 1859-60 var han minister ved det iranske hoff i Teheran.

Tilbake i Europa gav Rawlinson ofte råd om politikk i Orienten. Han tok imot sjahen av Persia da han besøkte Storbritannia i 1873 og 1889, og bidro ved verdensutstillingen i Paris i 1878 og India- og koloniutstillingen i 1886. Rawlinson døde i 1895 i London.

Behistuninnskriften[rediger | rediger kilde]

I 1835 var Rawlinson offiser i Det britiske Ostindiske kompanis hær kommandert til styrkene til sjahen i Iran. Han begynte å studere inskripsjonene på alvor. Da stedet Bisutuns navn ble anglisert til «Behistun», ble monumentet kjent som «Behistuninnskriftene». Trass i innskriftenes utilgjengelighet klart Rawlinson å ta seg opp klippene og laget en ny kopi av de gammelpersiske innskriftene. Det elamittiske satt ovenfor en kløft, og det babylonske ytterligere fire meter høyere; begge var for vanskelige å nå og ble overlatt til senere.

Med den persiske teksten og med omkring en tredjedel av tegnene, som var blitt tilgjengelige for ham gjennom Grotefends arbeide, begynte Rawlinson arbeidet med å dechiffrere teksten. Heldig nok inneholdt den første delen av teksten en liste over samme persiske konger som var blitt funnet hos Herodot i sin opprinnelige persiske form til forskjell fra Herodots greske translitterasjon. For eksempel var Dareios opprinnelig skrevet «Dâryavuš» i stedet for på gresk «Δαρειος». Gjennom å koble navnene og tegnene kunne Rawlinson til år 1838 dechiffrere kileskriftstypen som ble benyttet i gammelpersisk. Han presenterte sine resultater for Royal Asiatic Society i London og Société Asiatique i Paris.

I en periode var Rawlinson stasjonert i Afghanistan, men vendte tilbake til stedet i 1843. Han tok seg først forbi en kløft mellom de persiske og elamittiske inskripsjonene ved å legge ut planker, og skrev deretter av den elamittiske inskripsjonen. Han klarte senere å finne en lokal hjelper og fikk ham til å klatre opp en sprekk i klippen og spenne rep over den babylonske teksten, slik at avstøpninger i pappmasjé kunne lages. Rawlinson, Edward Hincks, Julius Oppert, William Henry Fox Talbot og Edwin Norris arbeidet deretter, enten hver for seg eller i samarbeid med hverandre, og klarte til slutt å dechiffrere inskripsjonene.

Den elamittiske teksten ble utgitt av Edwin Norris (Asiatic Soc. 1853) og Oppert (Le peuple et la langue des médes, 1879). Den babylonske, som også var utgitt av Rawlinson, ble analysert av Oppert i hans Expedition en Mésopotamie, del II (1864).

Verker i utvalg[rediger | rediger kilde]

  • „The cuneiform inscriptions of Western Asia“ (1861–70). (med flere andre)
  • „The Persian cuneiform lnscriptions at Behistun“ (1846);
  • „History of Assyria, as collected from the inscriptions discovered in the ruins of Niniveh“ (1852);
  • „Memorandum on the publication of the cuneiform inscriptions“ (1855);
  • „A selection from the miscellaneons inscriptions of Assyria“ (1870)
  • „England and Russia in the East“ (1875).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Adkins, Lesley. Empires of the Plain: Henry Rawlinson and the Lost Languages of Babylon. London: HarperCollins, 2003 (hardcover, ISBN 0-00-712899-1); 2004 (paperback, ISBN 0-00-712900-9).
  • Rawlinson, George. A Memoir of Major-General Sir Henry Creswicke Rawlinson (Elibron Classics). London: Adamant Media Corporation, 2005 (hardcover, ISBN 1-4212-8893-1; paperback, ISBN 1-4021-8331-3).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Henry Rawlinson – bilder, video eller lyd