Henri Coiffier de Ruzé d'Effiat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henri Coiffier de Ruzé d'Effiat
Marques Cinq Mars.jpg
Født27. mars 1620
Død12. september 1642 (22 år)
Lyon
Far Antoine Coiffier av Ruzé
Søsken Jean Ruzé d'Effiat
Beskjeftigelse Militærperson
Nasjonalitet Frankrike
Språk Fransk

Henri Coiffier Ruzé d'Effiat, marquis de Cinq-Mars, (født 27. mars 1620, død 12. september 1642) var en av den franske kong Ludvig XIIIs favoritter, og frontfigur for den siste sammensvergelsen mot kongens førsteminister, kardinal Richelieu.

Cinq-Mars var sønn av Antoine Coiffier-Ruzé, marquis d’Effiat, en nær venn av Richelieu. Da faren døde i 1632, tok Richelieu gutten under sin beskyttelse. Han bragte den unge Cinq-Mars til det kongelige hoff, hvor han håpet å gjøre ham til en av kongens favoritter, kan hende også til kongens elsker. Dette lyktes han i, men han forregnet seg i hvor enkelt det ville være å kontrollere Cinq-Mars, som vendte seg mot sin velgjører og forsøkte å få ham avsatt og henrettet. Han fikk med seg flere adelsmenn, og forsøkte dessuten å søke støtte fra kong Filip IV av Spania. Richelieus spioner klarte imidlertid å avsløre komplottet, og Cinq-Mars ble fengslet og deretter halshugget i Lyon.

Alfred de Vignys roman Cinq-Mars fra 1826 er basert på markiens liv, og det samme er Charles Gounods opera med samme navn, som hadde première i 1877.