Hopp til innhold

Hennessy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hennessy Very Special

Hennessy er det største av cognachusene regnet i årlig konjakkproduksjon. De regnes også som én av «De fire store» i Cognac, sammen med Remy Martin, som er det største etter Hennessy, Martell, og Courvoisier.

Nesten 30% av all konjakk kommer fra Hennessys kjellere. De disponerer selv om lag 600 hektar druemarker og 450 hektar skog (Troncais-eik) som er viktig i tønneproduksjonen til lagring av konjakk. I tillegg til dette kjøper de inn druer fra til sammen 2 600 vinbønder. Dermed er de i tillegg til å være produsent også en såkalt negociant.

Historie[rediger | rediger kilde]

Irske Richard Hennessy etablerte i 1765 et handelshus i Cognac, for å eksportere konjakk, hovedsakelig til De britiske øyer. Hans sønn, James Hennessy, fikk handelshuset til å blomstre p.g.a. høye priser og stor etterspørsel. Han kalte huset «Jas Hennessy & Co», som huset fremdeles heter i dag.

Richard Hennessy tjenestegjorde under Frankrikes konge fra 1715 til 1774, Ludvig XV. Han var stasjonert på en øy i elven Charente, som renner gjennom Cognac-disdriktet. Han fikk sans for det lokale brennevinet han smakte, og sendte noen tønner hjem til Irland for salg, dette førte til at det etter en tid kom bestillinger tilbake til ham i Frankrike på mer. Han forsto hvilke økonomiske fordeler en slik produksjon kunne føre med seg og han etablerte derfor cognachuset, sammen med en partner.

På midten av 1800-tallet var det tredje generasjons Hennessy, Maurice, en av de første husene som begynne med flasketapping av cognac. Før dette ble all konjakk sendt i eiketønner.

Hennessy har også blitt tilskrevet æren for å ha innføre aldersbenevnelsene: VS (Very Special), VSOP (Very Superior Old Pale) og XO (Extra Old), som fremdeles benyttes til å betegne konjakkalderen i dag. VSOP stammer fra en bestilling fra England, der kronprinsen, den kommende kong Georg IV, bestilte konjakk fra Hennessy, med beskjed om at den skulle være "very superior, old pale cognac". Etter dette begynte Maurice Hennessy å innføre stjerner som kvalitetsmerke, der tre stjerner fortsatt brukes om VS. Senere, i 1870, innførte han også begrepet XO, som benevnelse på husets eldste konjakker. Først var denne tiltenkt familie og venner, senere ble den også solgt. XO hadde i starten ingen betydning, så tilnavnet «Extra Old» har kommet til senere.

Huset drives i dag av Maurice Hennessy, åttende generasjons Hennessy. De sitter på regionens største lager av konjakk, regnet i volum, med totalt 42 lagerhaller. En del av dette er svært gammel konjakk fra husets begynnelse, dvs. midten av 1700-tallet. Konjakk tappes over i spesialproduserte glassbeholdere som kalles demijohns. Når væsken slutter å utvikle seg på eikefatene, og den eldste konjakken Hennessy har liggende på eikefat er destillert i 1872.

Hennessy har sitt eget brannkorps på grunn av de store verdiene som kan gå tapt dersom det brenner.

Kjellermester er pr 2005 Yann Fillioux.

Utvalg[rediger | rediger kilde]

 • Pure White – De 4 beste konjakkområdene er representert, men mest fra Fins Bois.
 • VS – Blandet første gang i 1865, en blanding av 40 konjakker
 • VSOP Privilège – en blanding av 60 konjakker, fra de 4 beste cognac-områdene.
 • Fine de Cognac – en nyere blanding, satt sammen av deres kjellermester Yann Fillioux. Blanding av ca. 60 konjakker. 4-10 års fatlagring
 • XO – skapt første gang i 1870. Sammensatt av over 100 konjakker fra de 4 beste konjakkområdene. Tappet på en elegant flaske av Saint Louis-krystall, skapt i 1947.
 • Private Reserve – 14 ulike konjakker fra Grande Champagne. Skapt første gang i 1873 av Emilie Hennessy, for Maurice Hennessy.
 • Paradis – Sammensatt av 200 konjakker, fra Hennessys lager av de eldste destillater, som kalles "le cellier du père" (Fars kjeller). Lansert i 1979.
 • Richard Hennessy – Sammensatt av flere hundre konjakker, de eldste opptil 200 år gamle.

I tillegg selger de noen single destillery konjakker, som selges under navnet på den vingården de er hentet fra;

 • Izambard Single Distillery
 • Camp Romain Single Distillery
 • Le Peu Single Distillery

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hennessys hjemmeside