Hendrik A. Kramers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hendrik A. Kramers
Kramers 1928.jpg
Født2. februar 1894
Rotterdam
Død24. april 1952 (58 år)
Oegstgeest
Utdannet ved Universitetet i Leiden
Doktorgradsveileder Niels Bohr
Beskjeftigelse Teoretisk fysiker, universitetslærer, fysiker
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene
Språk Nederlandsk
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab
Utmerkelser Lorentz-medaljen, Hughesmedaljen

Hendrik A. Kramers (født 2. februar 1894 i Rotterdam, død 24. april 1952 i Oegstgeest) var en nederlandsk fysiker. Den 25. oktober 1920 giftet han seg med Anna Petersen, som han fikk tre døtre og en sønn sammen med.

Kramers fullførte sin videregående opplæring i Rotterdam i 1912, og studerte deretter matematikk og fysikk ved Universitetet i Leiden, der han fikk en mastergrad i 1916. Kramers ønsket å innhente erfaringer fra utlandet i løpet av hans doktorgradsarbeid, men hans første valg av veileder, Max Born i Göttingen, var ikke tilgjengelig på grunn av første verdenskrig. Derfor reiste han med skip til København, hvor han gjorde mesteparten av sitt doktorgradsarbeid, men han fikk sin formelle doktorgrad i Leiden, den 8. mai 1919.

Kramers var ansatt som førsteamanuensis ved Universitetet i København frem til han forlot Danmark i 1926 og returnerte til Nederland. Han begynte som professor i teoretisk fysikk ved Universitetet i Utrecht, hvor han blant annet var professor for Tjalling Koopmans. Fra 1931 og frem til sin død holdt han en stilling ved Det tekniske universitetet i Delft. Kramers var en av grunnleggerne av Mathematisch Centrum i Amsterdam. Han ble tildelt Lorentzmedaljen i 1947.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]