Hendrik A. Kramers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Hendrik A. Kramers (født 2. februar 1894 i Rotterdam, død 24. april 1952 i Oegstgeest) var en nederlandsk fysiker. Den 25. oktober 1920 giftet han seg med Anna Petersen som han fikk tre døtre og en sønn sammen med.

Kramers fullførte sin videregående opplæring i Rotterdam i 1912, og studerte deretter matematikk og fysikk ved universitetet i Leiden, der han fikk en mastergrad i 1916. Kramers ønsket å innhente erfaringer fra utlandet i løpet av hans doktorgradsarbeid, men hans første valg av veileder, Max Born i Göttingen, var ikke tilgjengelig på grunn av første verdenskrig. Derfor reiste han til København med skip og Kramers gjorde mesteparten av sitt doktorgradsarbeid i København, men han fikk sin formelle doktorgrad i Leiden, den 8. mai 1919.

Kramers var ansatt som førsteamanuensis ved Universitetet i København frem til han forlot Danmark i 1926 og returnerte til Nederland. Han begynte som professor i teoretisk fysikk ved Utrecht University, hvor han blant annet var professor for Tjalling Koopmans. Fra 1931 og frem til sin død holdt han en stilling ved Delft University of Technology. Kramers var en av grunnleggerne av Mathematisch Centrum i Amsterdam. Han ble tildelt Lorentzmedaljen i 1947.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Hendrik Anthony Kramers – bilder, video eller lyd
  • J.M. Romein, Hendrik Anthony Kramers, in: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden, 1951–1953, pp. 83–91. (in Dutch)