Hendrik A. Kramers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hendrik A. Kramers
Kramers 1928.jpg
FødtHendrik Anthonie Kramers
2. februar 1894
Rotterdam
Død24. april 1952 (58 år)
Oegstgeest, Oegstgeest
Utdannet ved Universitetet i Leiden
Doktorgradsveileder Paul Ehrenfest (1919)
Beskjeftigelse Teoretisk fysiker, professor, fysiker, universitetslærer
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab
Utmerkelse Lorentz-medaljen (1947), Hughesmedaljen (1951)

Hendrik A. Kramers (født 2. februar 1894 i Rotterdam, død 24. april 1952 i Oegstgeest) var en nederlandsk fysiker. Den 25. oktober 1920 giftet han seg med Anna Petersen, som han fikk tre døtre og en sønn sammen med.

Kramers fullførte sin videregående opplæring i Rotterdam i 1912, og studerte deretter matematikk og fysikk ved Universitetet i Leiden, der han fikk en mastergrad i 1916. Kramers ønsket å innhente erfaringer fra utlandet i løpet av hans doktorgradsarbeid, men hans første valg av veileder, Max Born i Göttingen, var ikke tilgjengelig på grunn av første verdenskrig. Derfor reiste han med skip til København, hvor han gjorde mesteparten av sitt doktorgradsarbeid, men han fikk sin formelle doktorgrad i Leiden, den 8. mai 1919.

Kramers var ansatt som førsteamanuensis ved Universitetet i København frem til han forlot Danmark i 1926 og returnerte til Nederland. Han begynte som professor i teoretisk fysikk ved Universitetet i Utrecht, hvor han blant annet var professor for Tjalling Koopmans. Fra 1931 og frem til sin død holdt han en stilling ved Det tekniske universitetet i Delft. Kramers var en av grunnleggerne av Mathematisch Centrum i Amsterdam. Han ble tildelt Lorentzmedaljen i 1947.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]