Henderson (motorsykkel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William G. Henderson

Henderson var et amerikansk motorsykkelmerke som ble produsert fra 1911 til 1931.

Henderson Motorcycle Co ble stiftet 1911 i Detroit, Michigan, av brødrene William og Thomas Henderson.

I 1917 ble firmaet oppkjøpt av Excelsior Motor Manufactoring & Supply Company i Chicago. I 1931 var det slutt på motorsykkelproduksjonen, etter 20 års produksjon. Henderson motorsyklene var med sine kraftige firesylindrede motorer, populære blant politiet. Dette var mest på grunn av den høye toppfarten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Henderson 1912

Den amerikanske motorsykkelindustrien var inspirert av europeiske motorpionerer. I perioden 1900- 1910 var interessen for firesylindrede motorer ganske stor, grunnet problemene med å avbalansere de første røffe ensylindrede modellene.

I byen Rochester, New York, hadde de unge brøderene William og Thomas Henderson drevet forskjellige motorvirksomheter i flere år, da de fikk høre om de nye firesylindrede franske FN-motorene. William, som var den av brødrene med mest teknisk innsikt, startet utviklingen av en firesylindret motor i 1909. Han kom snart fram til en forbedret utgave av FN motoren. Sammen med broren Thomas fikk de ferdig en prototype våren 1909. Med lang hjulavstand fikk de plass til et passasjersete på tanken foran føreren. Beltedriften som denne modellen hadde, ble snart skiftet ut med kjededrift.

Hendersonbrødrene fikk skaffet kapital, og etablerte i 1911 en fabrikk i Detroit. Første året anslo man en produksjon av tusen motorsykler.

Oppgangstiden[rediger | rediger kilde]

Carl Stearns Clancy i 1913 etter å ha vendt hjem etter jorden rundt turen.

Typisk for denne tiden var det å sette forskjellige rekorder alltid god reklame. Carl Stearns Clancy startet i 1912 på turen jorden rundt. Etter starten i New York tok han båt til Irland. Turen fortsatte videre østover helt til han i 1913 kom tilbake til New York. Med sin 1912 Henderson med ca 7 hk hadde han tilbakelagt ca 29.000 km. Denne begivenheten skapte mye publisitet i avisene og fagpressen. Reklameverdien for merket var selvfølgelig stor.

1913 modellen fikk sterkere ramme og forgaffel, samt bedre bremser. I tillegg fikk sykkelen større sete og strømlinjede tanker.

1914 modellen fikk en totrinnsgearboks i baknavet. Motorstørrelsen ble ble økt fra 57 cubic inch til 61 cubic inch.

1915 modellen fikk forkortet ramme, for å forbedre kjøreegenskapene på dårlige veier. Dette økte publikumsinteressen sterkt.

1917 modellen fikk dryppoljesmøringen erstattet av oljesumpsmøring, tilsvarende datidens bilmotorer. Tretrinns gearkasse ble montert som en integrert del av motoren. Clutchen ble vesentlig forsterket.

Henderson var nå et stort og respektert motorsykkelmerke i samtiden, med forhandlere over hele USA. I 1914 hadde de forbedret den transkontinale rekorden fra Los Angeles til New York City med nesten fire dager. Til tross for flere forbedrede rekorder og nye modeller, gikk ikke forretningsdriften bra på Hendersonfabrikken. Hovedårsaken var at driftskapitalen var for liten, så man levde fra hånd til munn.

Oppkjøpet[rediger | rediger kilde]

Henderson 1918
Den nye logoen etter oppkjøpet.

Den store tråsykkelprodusenten Ignatz Schwinn, som også produserte motorsykkelmerket Excelsior, kjøpte opp The Henderson Company i 1917. I februar 1918 ble alt av verktøy og utstyr flyttet til Excelsiorfabrikken i Chicago, hvor det var stor produksjonskapasitet.

Eneste forskjellen på 1918 modellen var en stor rød X på tankdekalet. På grunn av den økte produksjonen tok salget virkelig av dette året.

Schwinn ønsket å redesigne den firesylindrede Henderson til å bli en luksus motorsykkel med større dimensjoner. William Henderson motsatte seg dette, og påpekte at motorsykkelen allerede var en toppmodell. Uenigheten ble så stor at brødrene Henderson forlot fabrikken i desember 1918. Tross trusler om kontraktsbrudd fra Schwinn, startet William opp produksjon av en ny firesylindret motorsykkel, kalt ACE.

William Henderson omkom i en trafikkulykke i 1922 under prøvekjøring av en ny ACE modell.

1920-årene[rediger | rediger kilde]

1923 Henderson DeLuxe

I 1920 ble modell K lansert. Denne sideventillerte rekkefireren på 1300 cc produserte 18 hk, som ga en toppfart på 80 mph (128km/t). Denne var den første som hadde fullt oljetrykkssmøring av motoren. Den kunne også leveres med revers for sidevognbruk. Elektrisk lys var standard.

I 1922 kom modellen DeLuxe med 28 hk. Det ble også laget en kraftigere politiutgave med toppfart på 100 mph. 30. og 31. mai 1922 satte Wells Bennet ny 24timers rekord på den 3,4 km lange Tacoma Speedwaybanen i Washington. På 24 timer tilbakela han 1562,52 miles. Dette ga en gjennomsnittsfart på 65,1 mph. Denne solo rekorden sto helt til 1937.

Henderson Streamline KJ ble introdusert i 1929. Denne modellen hadde 40 hk, og en toppfart på 100 mph.

Siste modell ble Henderson Special KL. Denne ble lansert i 1930. Motoren ytet 45 hk, og toppfarten var 116 mph.

Slutten[rediger | rediger kilde]

Henderson KJ Streamline 1931

Sommeren 1931 sammenkalte Schwinn toppledelsen for et møte, hvor han kom med følgende beskjed: «Gentlemen, today we stop». Schwinn fryktet nedgangstidene kunne vare tiåret ut, og kanskje lengre. På tross av fulle ordrebøker valgte han å avslutte motorsykkelproduksjonen, og kun fortsette med tråsykkelproduksjon.

Kilder[rediger | rediger kilde]