Hopp til innhold

Hemavan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hemavan
Bïerke
Hemavan BïerkeDalen i Hemavan sett fra den nederste delen av Mellanbacken
Befolkning222
Areal0,82 km²
Befolkningstetthet252/km²
LandskapLappland
LenVästerbottens län
KommuneStoruman kommune
ForsamlingTärna forsamling
Hemavan ligger i Västerbotten
Hemavan
Hemavan
Bïerke
Hemavan (Västerbotten)

Hemavan (sørsamisk: Bïerke) er et tettsted i Storuman kommune i Västerbottens län i landskapet Lappland i Sverige. Det ligger ved E12, ca. 150 kilometer nordvest for tettstedet Storuman og ca. 19 kilometer vest for Tärnaby. Tettstedet befinner seg omkring 38 kilometer fra riksgrensen og omkring 97 km til nærmeste norske by Mo i Rana. En internasjonal turistvei Blå vegen går gjennom Hemavan. I 2010 hadde tettstedet 222 innbyggere.[1]

Tettstedet ble opprettet i 1834 under navnet Björkfors. I 1918 fikk det sitt nåværende navn Hemavan. Det befinner seg i lavlandet i nærheten av innsjøene Ahasjön og Tängsvattenluspen. Hemavan er omgitt av en mektig fjellverden med fjelltopper på omkring 1 700 meter i Norra Storfjället, Södra Storfjället og Artfjället.

Seks dager i uken går det direktefly mellom Arlanda lufthavn og Hemavan Flyplass, og man kan reise mellom Stockholm og Hemavan på mindre enn to timer.

Hemavan er først og fremst et turiststed, som såvel sommer som vinter lokker besøkende til fots eller på ski i fjellet. Den alpine skisporten står høyst på listen for turister og det finnes snø i bakkene fra begynnelsen av november. Alpinistklubben IK Fjällvinden i Tärnaby trener og konkurrerer i Ingemarbacken og Anjabacken og på bar bakke ved Vikmyra idrettsplats i Tärnaby om sommeren og høsten.

Den 425 kilometer lange vandringsveien Kungsleden, begynner i Hemavan og ender i Abisko. Drottningleden er omkring 10 kilometer, og ble innviet i år 2000 av dronning Silvia av Sverige og strekker seg mellom Hemavan og Laisaliden.

I Hemavan finnes det et høyfjellshotell og flere overnattingshytter.

Fjellparken har også en restaurant med en unik utsikt. Der kan man besøke den fjellbotaniske hagen som viser de fleste urter og blomster i området. I kjelleren finner man også et natur-rom med informasjon om Vindelfjällens naturreservat.

Utfluktsmål i nærheten av Hemavan er Joesjö og Ruttjebäcken, som er kjent for sine erosjonsavleiringer.

Hemavan er også et område hvor det svenske forsvaret hvert år avholder vinterøvelser innenfor alle de tre forsvarsgreinene.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juni 2011. Besøkt 19. april 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]