Helter i Telemark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helter i Telemark
orig. The Heroes of Telemark
Generell informasjon
SjangerDrama, historie
Utgivelsesår1965
Prod.landStorbritannia
Lengde2 t. 3 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAnthony Mann
ProdusentBenjamin Fisz
ManusforfatterBen Barzman, Ivan Moffat
MusikkMalcolm Arnold
SjeffotografRobert Krasker
KlippBert Bates
Foran kamera
MedvirkendeKirk Douglas
Richard Harris
Ulla Jacobsson
Michael Redgrave
Prod.selskapBenton Film Productions
Eksterne lenker

Helter i Telemark er en britisk film fra 1965 i regi av Anthony Mann som er løselig basert på Vemork-aksjonen som fant sted i Telemark i 1943 under den andre verdenskrig. Filmen hadde verdenspremiere i London 23. november 1965 og Norges-premiere på Colosseum kino i Oslo 11. desember 1965.[1]

Michael Douglas var med som regi-assistent på innspillingen, faren hadde hovedrollen.[2]

Den samme historien var også grunnlaget for den langt mer etterettelige norsk-franske filmen Kampen om tungtvannet fra 1948 og inngikk også i TV-miniserien A Man Called Intrepid fra 1979.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den norske motstandsbevegelsen ønsker å sabotere Norsk Hydro sitt anlegg i Rjukan, Telemark, som de tror nazistene bruker til å produsere tungtvann, som kan brukes til fremstilling av en atombombe. Rolf Pedersen (spilt av Kirk Douglas) er en norsk fysikk-professor som egentlig ikke ønsket å delta i krigen. Men snart blir dratt inn i kampen, på grunn av den lokale motstandslederen Knut Straud (basert på Knut Haukelid, i filmen portrettert av Richard Harris).

De sniker seg begge ut av Norge på et dampskip til Storbritannia, for å levere mikrofilm med informasjon om vannkraftverket til britene. Deretter returnerer de til Norge med fallskjerm, for å planlegge et kommando-raid mot Vemork-anlegget. Men et britisk fly, som frakter medlemmer av Royal Engineers, for å gjennomføre raidet blir skutt ned over Norge av tyske soldater.

Så Pedersen og Straud må lede en liten styrke norske sabotører inn på anlegget. Raidet er vellykket, men tyskerne klarer snart å reparere alt det ødelagt utstyret. Tyskerne planlegger deretter å sende alt tungtvannet til Tyskland, så Pedersen og Straud må forsøke å sabotere en ferje som tyskerne planlegger å bruke til frakten.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Kirk Douglas Professor Rolf Pedersen
Richard Harris Knut Straud
Ulla Jacobsson Anna Pedersen
Michael Redgrave Onkel
David Weston Arne
Sebastian Breaks Gunnar
John Golightly Freddy
Anton Diffring Major Frick

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, 20. november 1965, side 3
  2. ^ Bakkebø, Stine Hansen (17. februar 2009). «Da Hollywood inntok Rjukan». NRK. Den unge Michael Douglas ville helst jobbe bak kamera. Da filmen, ”Heroes of Telemark”, ble spilt inn var Michael regiassistent. Besøkt 1. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]